fbpx

Filosoful Mihai Șora, fost ministru al Educației, a împlinit 106 ani: ”Anul viitor intru la școală”

foto: Facebook/mihaisora

Filosoful Mihai Șora, ministru al Învățământului în primul guvern de după Revoluție, a împlinit, astăzi, 106 ani.

„Bună dimineața, copii! Dacă e luni, îl luăm pe 6 în brațe… tradiționala poză cu balon. P.S. Anul viitor intru la școală”, scrie filosoful pe pagina sa de Facebook.

Mihai Șora s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Timișoara. A studiat la Școala primară din comuna Izvin, județul Timiș, apoi la Timișoara (1923–1927), încheind studiile liceale la „Constantin Diaconovici-Loga” din același oraș (1927–1934), unde a studiat filosofia și limbile clasice, latina și elena.

A continuat studiul filosofiei la Universitatea din București (1934–1938), unde i-a avut profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar la seminar l-a avut ca asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade. A lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe în perioada ministeriatului Anei Pauker (1948–1951), apoi ca șef de secție la Editura pentru Limbi Străine (1951–1954) și redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1954–1969), unde fost fondatorul noii serii „Biblioteca Pentru Toți” (BPT), potrivit Wikipedia.

 

După evenimentele din decembrie 1989, a fost ministru al învățământului în primul guvern Petre Roman (30 decembrie 1989–28 iunie 1990). Mihai Șora a afirmat că și-a dat demisia din guvern în semn de protest față de mineriadele din iunie 1990 și că ar fi refuzat să fie reconfirmat pe post în guvernul constituit după alegerile din mai, fapt contestat de Petre Roman. Andrei Pleșu, ministru al culturii la acel moment, a afirmat mai târziu că Roman l-a demis pe Șora, „între altele pentru că luase partea studenților”.

În anul 2000, Mihai Șora și alți intelectuali s-au alăturat unei manifestații împotriva lui Corneliu Vadim Tudor și a extremismului politic. Filosoful a fost unul dintre oponenții vocali ai modificărilor la legile justiției, care au declanșat protestele din 2017–2018, alăturându-se deseori demonstranților, în ciuda vârstei înaintate.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.