fbpx

Exmatricularea și controlul psihologic la elevi și profesori, soluții ale VeDem Just pentru a opri violența în școli

Exmatricularea și controlul psihologic la elevi și profesori se numără printre soluțiile propuse de VeDem Just pentru stoparea violenței în școli.

”Școala trebuie să fie un mediu pentru educație, nu teatru de conflicte și piață de droguri. Atât elevii, cât și profesorii trebuie să fie în siguranță atât timp cât se află la școală și în perimetrul acesteia”, afirmă VeDem Just, într-un comunicat.

Potrivit organizației, presa relevă zilnic cel puțin un caz în care un minor este agresat sau agresează. Cele mai multe fapte se comit în mediul școlar și în cel online. Bullyingul (violența psihologică) a fost depășit de un fenomen mult mai dur și alarmant: violența fizică. O expunere a violenței școlare, împreună cu situația drogurilor, armelor albe, bullyingului este făcută în mod inedit, dar îndrăzneț, de către VeDem Just – o asociație de juriști, profesori și tineri, al cărei proiect principal este educația juridică a noii generații.

Radiografia VeDem Just privind situația din școli e cuprinsă în trei materiale: ce relevă presa în acest sens – AICI, ce deficiențe majore de legislație și de management sunt – AICI și care sunt măsurile pe care le propune asociația VeDem Just pentru combaterea serioasă a violenței din școli – AICI.

”Da, știm, unele măsuri sunt radicale: control psihologic la elevi și profesori, exmatricularea elevilor indisciplinați sau școală de corecție pentru delincvenții juvenili. Credem însă că situațiile extreme reclamă măsuri extrem de ferme. Profesorii și elevii trebuie să fie în siguranță”, afirmă organizația.

Soluțiile propuse de VeDem Just:

 

VIOLENȚA ÎN ȘCOLI – VeDem Just propune 16 măsuri radicale de combatere (I)

 

    1. PSIHOLOGI, CONSILIERI: În fiecare școală trebuie să existe psihologi și/sau consilieri școlari. Fără ore la catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, crize de identitate sau de adaptare la mediul școlar. Diriginții să semnaleze obligatoriu psihologului școlar suspiciunile în legătură cu elevul. Părinții să fie obligați să permită consilierea la școală sau în sistem privat, altfel urmând să își asume în întregime eventualele urmări. Elevii și profesorii să fie supuși unui control psihologic în fiecare an.
  • SESIZĂRI: introducerea în Regulamentul școlar a următoarelor reglementări: a) proceduri disciplinare pentru elevi, inclusiv posibilitatea de a folosi ca probe înregistrări audio-video sau declarațiile de martori ale elevilor; b) proceduri exprese și obligatorii pentru profesori de semnalare către DGASPC a cazurilor de abuz sau neglijență asupra minorilor, precum și pe cele de violență comisă de minorii sub 14 ani; c) proceduri exprese și obligatorii pentru profesori de semnalare către Parchet a infracțiunilor comise de elevii cu vârsta peste 14 ani; d) proceduri interne de semnalare anonimă către conducerea școlii a actelor de indisciplină comise de elevi sau de profesori; e) proceduri interne de raportare către psihologul școlii a situațiilor care reclamă consiliere.
  • SANCȚIUNI: Să se reintroducă măsura disciplinară a exmatriculării elevilor pentru acte grave de indisciplină sau comiterea de infracțiuni, începând cu vârsta de 14 ani, indiferent de nivelul clasei frecventate, care să fie decisă cu avizul Inspectoratului. Introducerea măsurii de suspendare temporară de la cursuri, cu aplicabilitate imediată, care să fie decisă de director. Sancționarea elevilor să revină Consiliului de administrație al școlii. Sancționarea profesorilor să revină doar Inspectoratului Școlar Județean.
    1. ULTRAJ: Jignirea, defăimarea, amenințarea și lovirea unui profesor de către un elev, un părinte sau de către un alt profesor trebuie să fie considerată infracțiunea de ultraj, indiferent că fapta se petrece în mediul fizic sau în online, în timpul programului școlar sau în afară, dar în legătură cu a sa calitate. Părintele trebuie obligat să plătească o sumă consistentă profesorului astfel umilit sau rănit.
  • INTERDICȚIE: cadrul didactic care este condamnat pentru orice infracțiune comisă cu intenție să nu mai poată profesa în sistemul de învățământ, până la reabilitarea sa. Cel condamnat pentru o infracțiune sexuală împotriva unui minor să nu mai poată profesa în sistemul de învățământ niciodată. 
  • CONTROL CORPORAL: Regulamentul-cadru școlar să prevadă posibilitatea de control corporal al elevilor, prin sondaj sau în caz de suspiciune cu privire la deținerea de obiecte sau substanțe interzise: droguri, alcool, tutun, pastile, arme albe. Definirea cu precizie a „armelor albe”. Interzicerea brichetelor în incinta școlii. Interzicerea consumului de energizante. Regulamentul să prevadă obligativitatea părinților de a înștiința dirigintele cu privire la existența unui tratament medicamentos al elevului. Controlul să îl poată face un profesor de același sex cu elevul, de față cu cel puțin un martor sau de personalul special angajat de școală. 
  • DEZINTOXICARE: Modificarea legislației ca judecătorul să poată dispune în mod obligatoriu tratament pentru dezintoxicarea cu alcool și/sau droguri. Înființarea de către stat a centrelor de dezintoxicare pentru copii și tineri în toate județele.

 

VIOLENȚA ÎN ȘCOLI – VeDem Just propune 16 măsuri radicale de combatere (II)             

  • PERSONAL: Mărirea numărului și profesionalizarea angajaților din cadrul Agenției Naționale Antidrog și CPECA județene. Mărirea numărului de psihologi școlari. Mărirea numărului de polițiști din departamentele de prevenție și din birourile de siguranță școlară. Dizolvarea funcției de Avocatul Copilului și transmiterea atribuțiilor sale către directorul ANPDCA. 
  • CAMERE VIDEO: Să se prevadă în mod clar în lege: a) obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii; b) părinții să aibă dreptul de a vizualiza înregistrarea video în cazul în care este implicat copilul lor; c) părinții minorului și elevul cu vârsta peste 18 ani să aibă dreptul de a obține o copie a înregistrării, pentru a fi folosită exclusiv într-un demers judiciar.
  • TELEFON MOBIL: Prin lege să se prevadă următoarele: a) proprietar al unui telefon deținut de copil este părintele, acesta fiind responsabil pentru mesajele trimise ori site-urile vizualizate de către minor; b) interdicția de a deține telefoane mobile la școală; c) interzicerea prin lege ca minorii sub 13 ani să fie în social media; d) interdicția de a publica în online imagini și filmulețe cu minori – fără acordul părinților pentru copiii până la 16 ani, respectiv fără acordul tinerilor care au împlinit vârsta de 16 ani.
  • ALCOOL ȘI TUTUN: aplicarea fermă a legislației care interzice vânzarea alcoolului și a tutunului către minori; introducerea obligației pentru vânzători de a solicita actul de identitate pentru tinerii care solicită asemenea produse.
  • ABUZ SEXUAL: Modificarea Codul penal astfel încât: a) actul sexual cu un minor cu vârsta sub 16 ani să fie considerat viol; b) să fie eliminată diferența de vârstă dintre parteneri care este considerată cauză de nepedepsire pentru comiterea unui act sexual cu un minor (în prezent este de trei ani și se dorește a se mări la patru ani, fără nicio justificare juridică sau psihologică).
  • ABSENȚE: Eliminarea posibilității părinților de a motiva în mod arbitrar lipsa copilului de la școală. Acordarea de atribuții pentru poliție si jandarmerie în privința identificării elevilor care în timpul orelor nu sunt la școală; poliția de frontieră să aibă atribuții de a interzice ca un minor să iasă din țară în scop recreativ, în timpul unui modul școlar.
  • COSTURI SUPORTATE DE PĂRINȚI: în cazul unităților de învățământ public, obligarea părinților să plătească contravaloarea cheltuielilor făcute de stat pentru elevii exmatriculați, suspendați și care lipsesc fără motiv de la ore. 
    1. RĂSPUNDEREA MINORILOR: Minorul să răspundă penal nu de la împlinirea vârstei de 14 ani, ci din momentul în care se constată medico-legal că are discernământ. Înființarea pentru cazurile grave a centrelor de corecție.
  • EDUCAȚIE JURIDICĂ: instruire privind legislația aplicabilă minorilor, începând din clasele primare, cu noțiuni despre siguranța rutieră și cultura atingerilor, mergând în clasele gimnaziale la pregătirea anti-infracțională, cu accent pe cea antiviolență și antidrog și apoi la clasele liceale cu accent pe instruirea antitrafic de persoane și anticorupție.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.