fbpx

„Eu când am voie să dau înapoi dacă sunt lovit?”- Întrebarea cel mai des primită de Cristi Danileț de la elevi

Judecătorul Cristi Danileț a relatat mai multe discuții pe care le-a avut cu elevii pe tema violenței și a armelor albe în școli.

În contextul incidentului de la Oradea, unde o elevă de liceu a înjunghiat un pedagog de noapte, Danileț a povestit că elevii îl întreabă adeseori dacă pot intra în școală cu anumite arme albe, dar și dacă au voie să riposteze fizic, în cazul în care sunt loviți.

Relatarea făcută de judecătprul Cristi Danileț:

Azi, o elevă în vârstă de 16 ani de la un liceu din Oradea a înjunghiat un pedagog in biroul directorului unde fusese chemată pentru a discuta problemele sale de respectare a regulilor din internatul şcolii. Reamintesc că în urmă cu câteva luni o profesoară de japoneză a fost înjunghiat la Bucureşti de către un elev, în timpul orei. Anul acesta au fost depistaţi elevi având asupra lor pistoale tip Airsoft în şcoală la Sovata, Bistriţa, Rovinari, Târgovişte. Un elev a fost depistat cu o baionetă la Brăila.

Am atras atenţia de mai multă vreme că în şcolile din România elevii intră cu droguri şi cu arme albe şi că profesorii au dispoziţii legale pentru a controla copii. Azi voi discuta numai despre armele albe.

La orele mele de #educaţiejuridică le atrag atenţia elevilor că portul de arme albe este infracţiune (art. 372 Codul penal) – simpla deţinere a unui cuţit, briceag, device cu electroşoc, spray paralizant/cu piper sunt interzise în şcoli, instituţii publice, mijloace de transport în comun, cluburi, stadioane, plaje. Nu mai spun că rănirea cu arma tăioasă a unei persoane poate atrage o anchetă pentru lovire, vătămare corporală sau chiar tentativă de omor.

Am primit diverse replici. La o oră, un elev scoate un briceag şi îmi spune „De ăsta am voie? Că ştiu că e permis dacă are lama până în 5 cm.”. O elevă mă întreabă dacă are voie cu spray cu piper – „La ce îţi trebuie?” – o întreb. „Pentru autoapărare”- îmi zice. „La şcoală?!”, continui eu mirat. „Da”, răspunde ea senină. Un alt elev mă întreabă dacă, totuşi, un cuţit de tăiat hârtia este permis. Iar un alt elev e nedumerit că dacă nu au voie cu arme albe, de ce la unele ore de educaţie tehnologică li ce cere să vină cu foarfece. Cel mai des primită  întrebare de la elevi, în absolut toate clasele în care am mers la orele de educaţie juridică, este: „Eu când am voie să dau înapoi dacă sunt lovit?” şi rămân uimiţi când le spun că nu au voie şi apoi le demontez tot ceea ce ei ştiau despre aşa numita „autoapărare” la şcoală.

Constat că nici elevii, nici profesorii nu au cunoştinţe elementare de legislaţie. Este cu atât mai grav cu cât în Statutul Elevului scrie încă din anul 2016 ce obiecte sunt interzise în şcoli (art. 15 lit d şi e), dispoziţii care sunt reluate acum în Legea nr. 198/2023 a învăţământului preuniversitar (art. 106 alin 3 lit d si e). Nimeni nu citeşte, nimeni nu aplică.

Profesorii au obligaţia de a asigura respectarea legii şi regulamentelor şcolare, iar asta le dă dreptul să constate încălcarea legii când faptele sunt infracţiuni şi asta le dă, apoi, dreptul de a controla elevii care au asupra lor obiecte interzise, a le ridica imediat şi a-l reţine pe făptaş (art 61 şi 310 C.proc.pen). O minimă procedură ar trebui prevăzută ăn Regulamentul-cadrul al şcolilor (ROFUIP). Îmi amintesc ce revoltă a fost când un echipaj de poliţie a intrat să facă percheziţie la o clasă, când oamenii ăia îşi făceau datoria.

Am avut săptămâna trecută o discuţie cu un director. Mi-a spus: „Am chemat jandarmii într-o zi. Au parcat duba în faţa liceului şi au aşteptat. Atât. Vă spun că în pauza următoare tomberoanele şcolii erau pline de obiecte interzise. Nu vă vine să credeţi!”. Am răspuns amărât: „Ba cred, domnule profesor. E aceeaşi situaţie în aproape toate şcolile şi nimeni nu realizează”.

Din păcate, pasivitatea ministerului la fenomene reale şi periculoase (fumat în şcoli, droguri în şcoli, sex în şcoli, arme în şcoli), nepăsarea sau chiar revolta părinţilor cu privire la reguli, dar mai ales ignoranţa din partea multor profesorilor, dintre care primii sunt unii directori, duce la tragedii. Precum cea de azi.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.