fbpx

Elevul – oglinda familiei din care provine

De Rizea Petruț – Profesor pentru Învățământul Primar și Psiholog

Familia este primul și cel mai important mediu social în care copilul crește și se dezvoltă. Nu o spun doar eu, s-au străduit destui pedagogi și psihologi să o demonstresze.

Independent de aceasta, dinamici toxice ale societății au arătat mereu prin acte de violență, prin delicvență, prin abuz, prin reflectarea traumelor suferite în sânul acesteia că aproape toate își au rădăcinile acasă.

Copiii asimilează, probabil că suntem obișnuiți cu bine-cunoscuta afirmație ‚,copilul asimilează ca un burete’’. Aceasta are mai mult sens decât credeam. Bandura arată cum imitația este printre cele mai importante mecanisme de învățare la copil. Acesta înregistrează comportamentele, atitudinile și valorile părinților lui, figuri autoritare principale, și le integrează în propriul univers social și relațional.

Nu de puține ori am înțeles prin prisma elevilor și a conduitei afișate cum decurg lucrurile acasă și cum certurile sau cutumele nocive de acolo îi impactează în mod direct.

Imaginați-vă copiii ca fiind niște oglinzi care reflectă toate manifestările dumneavoastră.

Aceștia sunt determinați în mod firesc să ,,învețe’’ ,,uneltele’’ pe care i le puneți la dispoziție indiferent că acestea sunt sau nu bune, el neputând discerne între cele două categorii.

Elevii au nevoie de atenția și grija părinților lor, părinții trebuie să își asume poziția responsabilă pe care o au în modelarea personalității copilului lor și să ofere un model pozitiv după care acesta să se ghideze.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.