fbpx

După ”oferta” care include zile libere pentru FIV, sindicatele calculează iar numărul greviștilor

Sursă foto: katemangostar/Freepik

După ce, aseară, și-au informat organizațiile teritoriale în legătură cu cele 13 puncte asupra cărora au căzut de acord cu Guvernul, inclusiv 5 zile libere pentru FIV (fertilizare in vitro), sindicatele fac din nou un recensământ al angajaților care doresc să rămână în grevă.

O nouă adresă, trimisă în cursul dimineții în teritoriu și semnată de liderii FSLI și FSE Spiru Haret, le cere sindicatelor afiliate să transmită, până azi, la ora 12:00, câți membri continuă greva.

Adresa poate fi accesată aici:

FSLI+FSESH – Informare_rez_greva

Organizațiile teritoriale ale FSLI și FSE Spiru Haret au primit, aseară, o informare de la liderii naționali, în care sunt prezentate 13 chestiuni asupra cărora sindicatele și Guvernul au căzut de acord. Documentul  a fost prezentat în exclusivitate de Educație Privată.

Printre cele 13 puncte agreate se numără zile libere pentru fertilizare in vitro, dar și decontarea ochelarilor pentru profesorii care lucrează la computer.

Cele 13 puncte, integral:

1. Reglementarea programului flexibil și a programului inegal de lucru;

2. Plata salariului și a indemnizației de hrană pentru angajații care lucrează și în zilele libere prevăzute de lege, indiferent de numărul de ore/zile de muncă acumulat în perioada lucrată;

3. Instituirea zilei de 5 Iunie ca zi nelucrătoare;

4. Calcularea indemnizației de concediu cu luarea în calcul a indemnizației de hrană;

5. Acordarea a 2 zile (nu o zi) lucrătoare libere plătite pentru îngrijirea sănătății copilului, respectiv 3 zile lucrătoare libere plătite – pentru familiile cu 3 sau mai mulți copii; acordarea a 5 zile libere lucrătoare libere plătite pentru salariata urmează o procedură de fertilizare „in vitro”; acordarea unei zile lucrătoare libere plătite pentru donarea de sânge;

6. Instituirea și pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic/contractual încadrat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată (nu doar pentru cadrele didactice) a dreptului la concediu fără plată pe o perioadă de un an calendaristic, o dată la 10 ani de activitate în învățământ, cu aprobarea consiliului de administrație;

7. Decontarea contravalorii dispozitivelor vizuale de corecție (ochelari/lentile), pentru angajații care, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, lucrează cu un monitor, pe baza prescripției medicale și a facturii privind costul ochelarilor, conform Programului Național aprobat prin hotărâre a guvernului inițiată de Ministerul Educației în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului contract colectiv de muncă.

8. Deducerea, pentru personalul din învățământul preuniversitar, instituită la art. 78 alin. (2) lit. a) pct. v) din Codul fiscal – respectiv contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, precum și contravaloarea abonamentelor plătite de salariați, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

9. Consacrarea dreptului angajaților care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, cel puțin 50% din timpul de lucru, de a beneficia de examene medicale corespunzătoare ale ochilor și vederii la angajare, ulterior, la intervale regulate, precum și ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.

10. Reglementarea posibilității ocupării unui post vacantat, prin încheierea unui contract individual de muncă pe durată determinată, până la ocuparea postului prin concurs.

11. Stabilirea la 12 luni (în loc de 6 luni) a perioadei de readaptare pentru salariatele/salariații care au beneficiat de concediu de maternitate și/sau concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

12. Dreptul angajaților care au în îngrijire copii bolnavi în vârstă de până la 7 ani de a beneficia de reducerea programului de lucru cu până la 1/2 normă, fără afectarea calității de angajat și vechimii integrale în învățământ/muncă;

13. Reglementarea expresă a faptului că angajații nu au obligația însoțirii preșcolarilor/elevilor care fac naveta, pe mijloacele de transport în comun/microbuzele școlare/ mijloacele de transport puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale.

Accesează informarea liderilor de sindicat, integral, aici:

FSLI+FSESH – Informare

1 comment

  1. Bristena spune:

    1) Câte salariate din învățământ au nevoie de zile libere pentru procedura FIV?
    2) În „epoca de aur” toți oamenii muncii primeau „ajutor pentru căldură” , acum v-ați dat seama că angajații din învățământ manâncă și în vacanțe. Poate unii vor spune, că în vacanțe nu muncim. Dar pregătirea materialeleor didactice pentru următorul modul ( sau semestru, cum a fost până), aceea nu este tot activitate? Și aceasta pentru că în diferența de timp rezultată de la finalul orelor din condică până la cele 8 ore constituționale, trebuie să „rezolvăm” nenumăratele „situații”, pe care trebuie să le trimitem la inspectorate. Un exemplu simplu: de ce unitățile de învățământ trebuie să trimită „situații” cu privire la numărul/numărul de ore/credite ale cursurilor de perfecționare? De ce nu este aceasta obligația CCD-ului și a altor organizații furnizoare de astfel de cursuri, de a trimte inspecoratelor aceste situații?

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.