fbpx

Colegiul care voia sistem cu recunoaștere facială renunță la idee și montează turnicheți cu cartele

sursa foto: oradea.ro

Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea, care voia sistem video cu recunoaștere facială a elevilor, renunță la idee și montează turnicheți cu cartele. Anunțul controversat pe care îl făcuse în luna ianuarie a atras sesizări la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Conducerea celei mai mari școli din Oradea s-a răzgândit și va monta turnicheți, iar elevii și profesorii vor avea acces în incintă cu cartele, pe care le va achiziționa unitatea de învățământ. Legitimațiile electronice, recunoscute la nivel internațional, vor trebui scanate și la ieșirea din unitatea de învățământ și nu vor debloca turnicheții decât dacă programul elevului respectiv s-a încheiat. 

„Am decis să montăm sistem de turnicheți cu cartele de acces, de tip ITIC și ISIC. Sunt niște carduri cu recunoaștere internațională, singurele recunoscute și recomandate de UNESCO”, a declarat directorul Iulius Timar, pentru Bihoreanul.

El a precizat că, în urma sondajului făcut printre părinții elevilor din școală, a decis că aceasta este o opțiune mai bună decât un sistem de acces bazat pe camere inteligente, așa cum își dorea inițial.

„Pentru sistemul de amprentă facială, toți părinții trebuie să fie de acord, iar, în urma sondajului, majoritatea au optat pentru cartele. Îmi păstrez ideea că, în viitor, accesul în unități de învățământ se va face prin recunoaștere facială, dar probabil va mai dura câțiva ani”, a mai spus Timar.

Școala a modificat și regulamentul de organizare și funcționare, care prevede acum că elevii care își vor da cartelele unii altora vor fi sancționați cu scăderea mediei la purtare. Sancțiunea o va primi și elevul care a luat cartela unui coleg și cel căruia îi aparține legitimația electronică.

Achiziția unui astfel de card costă 75 de lei și de regulă se face individual de către profesori sau elevi. Colegiul Ghibu este prima școală din Oradea care va cumpăra pentru toți școlarii și dascălii săi asemenea legitimații, ceea ce înseamnă că va achiziționa circa 2.250 de bucăți și, în fiecare an școlar, altele pentru elevii noi ai unității de învățământ. Investiția în montarea turnicheților, de circa 50.000 de euro, și cea pentru achiziția cardurilor, încă necunoscută, va fi suportată de colegiu din bugetul propriu, precizează Bihoreanul.

Directorul colegiului a declarat inițial, în ianuarie, că va instala un sistem video cu recunoaștere facială a elevilor, motivând că va ajuta la menținerea unui climat de siguranță în unitatea de învățământ, dar îi va și disciplina pe elevi, care nu vor mai putea chiuli. Anunțul a stârnit controverse și a determinat Asociația pentru Tehnologie și Internet să sesizeze ANSPDCP.

Recunoaștere facială în școli? Sesizare depusă la ANSPDCP

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.