fbpx

Cartea unui profesor dovedit plagiator va fi retrasă din toate bibliotecile

foto: oradesibiu.ro

Comisia Națională de Etică din cadrul Ministerului Cercetării a stabilit că profesorul Sabin Luca, fost director al Muzeului Național Brukenthal, a plagiat într-o carte publicată în 2006. Decizia a fost dată la cinci ani de la prima sesizare, iar cartea urmează să fie retrasă din bibliotecile din țară și străinătate, potrivit Turnul Sfatului. Profesorul este cel mai recent cetățean de onoare al orașului, Consiliul Local Sibiu aprobând în unanimitate, luna trecută, acordarea titlului.

Consiliul Național de Etică din cadrul Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării s-a pronunțat asupra sesizării de plagiat redactată pe numele lui Sabin Luca în data de 17 noiembrie 2022. „Comisia constată că prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare și popularizare științifică, constând în plagiat”, se arată în anexa hotărârii, publicată zilele trecute pe site-ul ministerului.

Conform documentului consultat de jurnaliștii sibieni, Sabin Luca a plagiat în cartea de 121 de pagini publicată în 2006 sub titlul ”A Short Prehistory of Transylvania (Romania)”. Cartea a fost publicată sub egida Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, la editura Altip, din Alba Iulia. Volumul a fost utilizat și drept suport de curs la Universitatea din Tübingen, Germania. 

Comisia de Etică a univeristății nu s-a pronunțat pe această speță, pentru că nu s-ar fi găsit trei persoane care să o constituie, notează publicația locală. În 2017, conducerea ULBS a fost sesizată de către un alt cadru didactic și arheolog cu privire la faptul că zeci de pagini din cartea semnată de Sabin Luca sunt redate paragrafe întregi din volumul „Începuturile istoriei pe teritoriul României“ (publicat în 1988 de către istoricul și arheologul Nicolae Ursulescu) și din cartea „Dacia înainte de Dromihete” (publicată tot în 1988 de către Vladimir Dumitrescu și Alexandru Vulpe). 

După un an și o lună de la înregistrarea sesizării, președintele Comisiei de etică a ULBS a răspuns petiționarilor că „nu s-a putut întruni o comisie de specialitate în domeniul Arheologie, care să întocmească un raport în acest sens”. A mai trecut încă un an pentru ca mediul academic de la Sibiu să ia o decizie. Printr-o hotărâre adoptată pe 1 aprilie 2019, comisia a respins sesizarea depusă în urmă cu doi ani, „motivat de faptul că nu s-a putut constitui Comisia de analiză a existenței sau inexistenței plagiatului lucrării elaborată de către dl. prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, fiind necesar un număr de trei persoane”, mai scrie Turnul Sfatului.

După ce a solicitat o prelungire a termenului de formulare a unui punct de vedere, Sabin Luca a transmis comisiei naționale că acea carte a fost, mai degrabă, un suport de curs pe care l-a redactat ca urmare a unei finanțări atrase de la Organizația sașilor din Heidelberg. El a invocat atunci și opiniile unor profesori din Iași și Târgoviște, care susțineau că acea carte este, de fapt, doar un curs, fără note de subsol și cu o listă bibliografică redusă la final, „nu o lucrare științifică”.

Membrii Comisiei au arătat, contrar celor susținute de Sabin Luca, faptul că volumul acuzat de plagiat este prezent în cataloagele a 16 biblioteci internaționale, așadar nu poate fi vorba de un fel de manual de uz intern, cu circulație limitată. Conform aceluiași document, profesorul Luca a fost sancționat cu avertisment scris și cu retragerea cărții publicate în România și Germania. Comisiei de etică a ULBS i s-a recomandat să respecte legea privind buna conduită științifică, iar editurii Altip i s-a cerut să emită o adresă de „retragere a cărții din librării și biblioteci, fizice sau virtuale, din România și străinătate”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.