fbpx

Botoşani: Cinci persoane de peste 60 de ani merg la școală pentru a învăța să scrie și să citească

Photo 132500437 © Elchin Javadov | Dreamstime.com

Cinci persoane de peste 60 de ani merg la şcolile din judeţul Botoşani pentru a învăța să scrie și să citească, în cadrul programului „A doua şansă”, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Bogdan Suruciuc.

Potrivit acestuia, în programul de învăţământ „A doua şansă” sunt înscrişi doi bărbaţi şi trei femei. Două dintre femei, care învaţă la Şcoala Gimnazială „Nicolae Călinescu” din localitatea Coşula, au vârsta de 62 de ani, iar cea de-a treia, care are 63 de ani, este înscrisă la Şcoala Gimnazială nr. 2 Botoşani.

Cei doi bărbaţi au vârstele de 64 de ani şi sunt înscrişi la cursuri la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” din municipiul Dorohoi.

Despre programul ”A doua șansă”:

Programul A doua şansă se adresează adolescenţilor, tinerilor, adulţilor, proveniţi din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar și gimnazial.

Programul oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării şi finalizării învățământului obligatoriu fără a fi nevoite să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt angrenate.

Programul este structurat pe două niveluri: A doua şansă – învăţământ primar şi A doua şansă – învăţământ secundar inferior – acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională.

Nu există  limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiţia este ca aceştia să fi depăşit cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei și care se află în următoarele situații:

Pentru programul A doua şansă – învăţământ primar:

  • nu au participat deloc la educaţia formală – şcolară;
  • au fost înscrişi, dar au abandonat învăţământul primar – indiferent de momentul şi motivele abandonului;
  • nu au absolvit, până la vârsta de 14 ani, învăţământul primar.

Pentru programul A doua şansă – învăţământ secundar inferior:

  • au absolvit învăţământul primar obligatoriu (inclusiv în sistemul A doua şansă) dar nu şi-au continuat educaţia mai departe

sau:

  • au absolvit o parte din clasele corespunzătoare învăţământului gimnazial (V, VI sau VII), dar au abandonat şcoala pe parcursul acestui ciclu de învăţământ – indiferent de momentul şi motivele abandonului.

Programul A doua șansă este un program flexibil, astfel încât să motiveze cursanţii şi să-i ajute să-l finalizeze, să ofere mai multă autonomie şcolilor în ceea ce priveşte implementarea lui, dar şi sprijinul necesar tuturor celor implicaţi, prin programe de formare a personalului didactic şi materiale educaţionale pentru cursanţi şi pentru cadrele didactice. Prin intermediul programului s-au introdus elemente inovatoare în procesul educaţional, cum ar fi: curriculumul modular şi sistemul de credite pentru educaţia de bază, evaluarea, certificarea şi recunoaşterea competenţelor dobândite anterior de către cursanţi, asigurarea unui program de pregătire individualizat.

Înscrierea în programul A doua şansă se poate realiza, în fiecare an, în două sesiuni: octombrie şi februarie.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/notebook-glasses-pen-book-glasses-blue-notebook-glasses-book-cup-tea-working-glasses-pen-write-image132500437

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.