fbpx

52% dintre români au încredere în profesori. Tendință de scădere față de anul 2022 – sondaj IRES

52% dintre români au încredere în profesori, mai puțin cu 7% față de anul trecut, conform sondajului „Românii în 2023”, realizat de IRES.

Conform studiului sociologic, atunci când au fost invitați să indice nivelul de încredere pe care îl au față de 15 profesii, cei mai mulți dintre respondenți i-au plasat pe scala pozitivă (foarte multă încredere și multă încredere) pe pompieri (91%: =), pe specialiștii în IT (62%: -15%), pe asistenții medicali (68%: -1%), pe ofițerii de armată (66%: =) sau pe ingineri (65%: -4%). Sunt urmați de medici (62%: +3%), de economiști (56%: +1%), de preoți (52%: -7%), de profesori (52%: -7%) și de funcționari bancari (51%: -4%). Românii îi plasează în topul încrederii, pe ultimele poziții, pe avocați ( 49%: +1%), judecători (47% =), jurnaliști (44% =), polițiști (41%: +1%). Pe ultimul loc se află politicienii, doar unul din zece români declarând că are multă și foarte multă încredere în aceștia. De altfel, ierarhia nu s-a schimbat în mod semnificativ în ultimul an, chiar dacă unele profesii se situează mai jos în topul încrederii, procentele sunt foarte apropiate cu cele înregistrate la sondajul similar din decembrie 2022. (*Valorile dintre paranteze reprezintă procentul actual și variația față de procentele înregistrate în studiul similar, realizat în 2022*).

În ceea ce privește relația cu autoritățile, 8% dintre participanții la sondaj spun că, în anul 2023, au oferit un cadou (de orice fel) unui funcționar sau unui angajat al unei instituții sau companii de stat, iar 4% recunosc că au oferit chiar bani.

 

Patru din zece participanți la sondaj evaluează anul acesta ca fiind mai rău decât 2022, peste o treime sunt de părere că a fost la fel ca și precedentul, iar mai puțin de o cincime crede că a fost mai bun decât anul 2022. 

 

Vârstnicii sunt cei care evaluează anul 2023 ca fiind mai bun sub aspectul politicii și a guvernării, în proporții mai ridicate decât media, în timp ce bărbații și respondenții activi (35 – 50 ani) sunt mai critici.

Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.075 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3%
Perioada realizării anchetei: 12 – 19 decembrie 2023
Metoda de colectare a datelor: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Beneficiarul sondajuluiSondajul face parte din programul de responsabilitate socială al IRES și este autofinanțat.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.