fbpx

5 februarie 1971: Apollo 14, a treia aselenizare

Comandantul Shepard

În 1971, pe 5 februarie, Apollo 14, a treia expediție americană cu echipaj uman la bord, a aterizat cu bine pe Lună lângă craterul Fra Mauro. Comandantul Alan B. Shepard și pilotul modulului lunar Edgar D. Mitchell au devenit al cincilea, respectiv al șaselea oameni care au pășit pe Lună.

În timpul celor patru ore cât au pășit pe Lună, ei au amplasat pe suprafața selenară o instalație – Apollo Lunar Surface Experiments Package (ALSEP) – care conținea aparate științifice și de colectare a eșantioanelor din sol.

Apollo Lunar Surface Experiments Package (ALSEP)

Înainte de a se ridica în aer în ziua următoare (6 februarie 1971), astronauții au făcut o a doua activitate extravehiculară, aproape de marginea craterului Cone, colectând 42,9 kg de mostre de-a lungul traseului. La sfârșitul acestei plimbări de 3,45 km, Comandantul Alan Shepard a lovit două mingi de golf cu o crosă improvizată adusă de pe Pământ.

Apollo 14

Misiunea Apollo 14 a fost a opta misiune cu echipaj uman din cadrul programului Apollo al NASA și a avut loc în perioada 31 ianuarie – 9 februarie 1971. Obiectivul principal al misiunii a fost să realizeze a treia aselenizare.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Iată câteva date importante despre misiunea Apollo 14:

Echipajul inițial al misiunii Apollo 14. De la stânga la dreapta: Comandant de Modul Lunar – Stuart A. Roosa, Comandant de misiune Alan B. Shepard Jr. și Pilot de Modul Lunar Edgar D. Mitchell.

– Echipajul misiunii a fost format din comandantul Alan Shepard, pilotul modulului de comandă Stuart Roosa și pilotul modulului lunar Edgar Mitchell.

– Misiunea a utilizat o navă spațială Apollo formată dintr-un modul de comandă și serviciu (CSM) numit Kitty Hawk și un modul lunar (LM) numit Antares.

– Lansarea a avut loc la Cape Kennedy, Florida, la 31 ianuarie 1971.

– După aterizare, Shepard și Mitchell au petrecut aproximativ 33 de ore pe suprafața lunară, efectuând două ieșiri extravehiculare (EVA-uri).

Edgar D. Mitchell, Apollo 14 pilotul modulului lunar 

– Durata totală a misiunii a fost de aproximativ 9 zile, 1 oră și 58 de minute.

– Shepard a devenit primul astronaut care a jucat golf pe Lună. El a folosit o crosă improvizată pentru a lovi 2 mingi în timpul celei de-a doua ieșiri extravehiculare.

– În timpul misiunii, echipajul a colectat și a adus înapoi pe Pământ aproximativ 43 de kilograme de mostre de rocă lunară.

– Aterizarea s-a făcut în regiunea Fra Mauro, care fusese inițial planificată pentru misiunea Apollo 13, dar a fost anulată din cauza unei defecțiuni la modulul de serviciu.

– Apollo 14 a fost o misiune de succes, îndeplinindu-și obiectivele și aducând informații și mostre valoroase de pe Lună.

Acestea sunt câteva dintre datele importante despre misiunea Apollo 14. Misiunile Apollo au reprezentat o etapă semnificativă în explorarea spațiului și în înțelegerea Lunii.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

4 februarie 1941: Teflonul primește patent de invenție în Statele Unite ale Americii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.