Legea intitulată „Butler Act” a fost adoptată în statul Tennessee din Statele Unite pe 21 martie în anul 1925. Această lege condamna orice profesor din oricare școală sau universitate din Tennessee, finanțate total sau parțial din fondurile publice ale statului care preda orice teorie care neagă Creația Divină a omului, așa cum este descrisă în Biblie, și care îi învăța pe elevi Teoria Evoluției enunțată de Charles Darwin.
Butler Act a fost contestat în instanță în cadrul procesului Scopes Monkey Trial, în care profesorul de biologie John T. Scopes a fost acuzat de încălcarea acestei legi. Procesul a atras atenția la nivel național și a evidențiat conflictul dintre știință și religie în sistemul educațional american.
Procesul Scopes Monkey Trial a avut loc în vara anului 1925 în orașul Dayton, Tennessee și a fost unul dintre cele mai mediatizate procese din istoria americană. Profesorul de biologie John T. Scopes a fost acuzat de încălcarea legii „Butler Act” prin predarea teoriei evoluționiste în școala publică, contrar dispozițiilor acesteia.
Procesul a atras atenția la nivel național și a devenit un simbol al conflictului dintre știință și religie, între evoluționism și creaționism. Cele două tabere implicate în proces, una susținând teoria evoluționistă și cealaltă susținând teoria creaționistă, au angajat avocați de renume pentru a-și susține argumentele.
Avocatul Clarence Darrow a reprezentat apărarea, în timp ce avocatul William Jennings Bryan a reprezentat acuzarea. Procesul a fost urmărit cu mare interes de public și a fost transmis la radio, atrăgând atenția asupra chestiunilor legate de libertatea academică, libertatea de gândire și separarea dintre biserică și stat.
John T. Scopes a fost găsit vinovat și amendat cu suma simbolică de 100 de dolari, dar verdictul a fost ulterior anulat pe motiv de procedură. Cu toate acestea, procesul a avut un impact semnificativ asupra dezbaterii privind predarea teoriei evoluționiste în școlile publice din Statele Unite.
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.
Urmările procesului Scopes Monkey Trial au inclus sporirea interesului public pentru știință și educație, promovarea libertății academice și a respectului pentru diversitatea de opinii în sistemul educațional. De asemenea, procesul a contribuit la consolidarea separării dintre biserică și stat în domeniul educației și la consolidarea rolului științei în sistemul de învățământ.
Legea „Butler Act” a rămas în vigoare până pe 17 mai 1967 când guvernatorul statului Tennessee, Buford ELLINGTON, a semnat abrogarea legii.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Poate te interesează și: