fbpx

1 noiembrie 1848: Se deschide la Boston, SUA, prima școală medicală destinată exclusiv femeilor

Randare Boston Female Medical School

La 1 noiembrie 1848, în Boston, la inițiativa medicilor Samuel Gregory și Israel Tilsdale, și-a deschis porțile prima școală de medicină din lume destinată exclusiv femeilor – Boston Female Medical School. Dincolo de unicitate, unul dintre motivele acestei inițiative pare absurd pentru zilele noastre: Dr. Samuel Gregory dezaproba vehement prezența medicilor bărbați la nașteri. Prima generație de eleve a avut douăsprezece femei, care au și absolvit în totalitate în 1850.

Boston Female Medical School

Reacția din partea comunității medicale din Boston a fost de condamnare a școlii. Au existat acuzații că femeile nu au suficientă rezistență pentru a face față tensiunii practicii medicale. În răspuns la această acuzație, Gregory a spus: „Faptul de a fi din sexul mai puternic nu te face mai competent.”

În 1850, redenumită Colegiul Medical Feminin din New England, școala a ajuns la un curriculum medical complet, iar colegiul a început să acorde diplome absolventelor. Până în 1873, au finalizat cursurile 98 de femei doctor, printre care  și Rebecca Lee, MD, prima femeie medic afro-americană.
La scurt timp după moartea lui Samuel Gregory, Colegiul Medical Feminin din New England s-a unit cu Școala de Medicină a Universității Boston, devenind unul dintre primele colegii medicale mixte din lume. 

New England Female Medical College

New England Female Medical College solicita candidatelor o „bună cunoaștere a limbii engleze” și „o lucrare asupra unui subiect medical”. Curriculumul acoperea șase catedre în teoria și practica medicinei, farmacie/chimie/terapii, anatomie, principiile și practica chirurgiei și jurisprudența medicală, obstetrica și bolile femeilor și copiilor, și, nu în ultimul rând, fiziologie/igienă. Cursurile aveau o durată de 17 săptămâni, cu 30 de ore pe săptămână. Era necesară o prezență de trei ani, cu un stagiu sub supravegherea unui medic în ultimii doi ani de pregătire în cadrul colegiului. Se efectuau puține disecții pentru că obținerea cadavrelor era iegală, motiv pentru care cel mai frecvent se foloseau manechine. 


A venit vacanța de vară târzie dar pe cât de frumos este afară, pe atât de stresantă este găsirea răspunsului la întrebarea „ce fac cu cei mici cât sunt la muncă?”. Grea întrebare, dar nu fără răspuns. Așa cum plantele cresc cu un pic de lumină și un strop de ploaie și copiii noștri se dezvoltă cu atenția celor din jur, dedicația dascălilor și iubirea părinților. Toate acestea înseamnă timp de calitate. E ceea ce Școala Evrika îți poate oferi în cele 2-3 zile de vacanță rămase. Copiii tăi pot afla că istoria poate fi altfel decât o știu, pot face o călătorie în jurul lumii, pot juca fotbal, baschet sau pot face gimnastică. Nu-i uităm de cei pasionați de desen și vom încerca să le stimulăm creativitatea  prin ateliere de benzi desenate, modelaj in lut sau origami. Pentru micii meșteri avem pregătite activități la clubul de electronică unde vor construi un dovleac cu rezistori și leduri. Matematicienii să nu-și facă griji, avem pregătite activități de matematică mentală – Soroban, Șah și Robotică. 
O altfel de vacanță pentru copiii tăi, o vacanță cu sens, așa cum ar trebui să fie și școala! Curioși? Află cum poți să-ți aduci copiii în vacanță la Școala Evrika la numărul 0722 379 804. Totul gratuit!


În 1878, Societatea Medicală a Spitalului New England a devenit prima societate medicală feminină din Statele Unite. A început ca răspuns la închiderea Societății Medicale din Massachusetts pentru femei. În 1893 a fost înființat Jurnalul Medical Feminin, iar în 1915 a început Asociația Medicală Americană a Femeilor.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA. 


Poate te interesează și:

31 octombrie 1992: Biserica Catolică își recunoaște public greșeala comisă împotriva lui Galileo Galilei

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.