fbpx

Zeci de lilieci, uciși cu drujba de muncitori care toaletau copacii. Cum au fost salvate 40 de animale de un ong

Foto: Dragoș Ștefan Mănțoiu

Zeci de lilieci, animale protejate de lege, au murit la Sibiu, după ce niște muncitori au tăiat cu drujba scorbura în care hibernau, relatează Știrile Pro Tv.

O echipă a organizației Wilderness Research and Conservation a reușit, totuși, să salveze 40 de animale, după ce a fost apelată de un localnic.

Dragoș Ștefan Măntoiu, managing Director la Wilderness Research and Conservation, a relatat pentru Educație Privată ce s-a întâmplat la Sibiu și cum a decurs operațiunea de salvare:

Liliecii sunt animale foarte importante din punct de vedere ecologic, în mediul temperat fiind principalii consumatori de insecte. Aceste animale au un bioritm aparte, fiind singurele mamifere zburătoare și foarte puțin înțelese.

Liliecii hibernează în perioada rece, sursa lor de hrană fiind puternic redusă. Majoritatea speciilor de lilieci din România preferă scorburile arborilor bătrâni, unde se strâng cu sutele pentru a menține temperaturi optime de hibernare (5-7°C).

Tăierea arborilor bătrâni și scorburoși este o practică des întâlnită, însă nu este recomandată pe timp de iarnă. Recent echipa Wilderness Research and Conservation a fost solicitată pentru un caz foarte sensibil în Parcul Sub-Arini din Sibiu, unde ocolul silvic care administrează zona, a decis toaletarea arborilor bătrâni pentru a crea poteci tematice în natură, doar că această decizie a distrus natura în loc să o ajute.

O drujbă a secționat colonia de lilieci aflată la hibernare, iar animalele amorțite și rămase în viață, au căzut de la o înălțime de 8 metri cu tot cu trunchi, în zăpadă și ger (-18°C), fiind condamnate la moarte. Chiar dacă drujba începuse să prindă o culoare roșiatică, lucrătorii din zonă nu au băgat de seamă și au continuat toaletarea în favoarea noului traseu natural.

Foto: Dragoș Ștefan Măntoiu

Un cetățean din Sibiu, care se plimba prin zonă a observat acest lucru și a sunat echipa WRC, care are membri activi în multe zone din țară. Echipa din Sibiu, compusă din Dr. George Mărginean și Dr. Vet. Carina Ziegler, au fost de urgență în teren și au preluat peste 40 de animale înghețate, din speciile Nyctalus noctula (liliacul de amurg) și Pipistrellus pipistrellus (liliacul pitic), apoi le-au transportat la Cabinetul Veterinar Golden Valley Sibiu, unde au fost supuși unor evaluări medicale și unde a fost acordat primul ajutor.

Ulterior, echipa din București, compusă din Dragoș Ștefan Măntoiu și Dr. Ionuț Cornel Mirea, au ajuns în locație pentru o evaluare mai atentă a sitului, încercând să extragă orice animal potențial rămas în trunchi. Animalele au fost pregătite de transport, apoi au fost preluate și trimise de urgență către Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice ”Visul Luanei” din București, unde există medici specializați în traumatisme și reabilitare de lilieci.

Foto: Dragoș Ștefan Măntoiu

În acest moment 40 de animale din colonia care a supraviețuit se află în afara oricăror pericole și se recuperează la centru, urmând a fi eliberați la primăvară înapoi în mediul lor natural din Sibiu. Dacă observi animale sălbatice rănite sau afectate de oameni, poți contacta oricând echipele de salvare care sunt active în toată țara, fiind trei mari centre de reabilitare și mai multe sucursale locale.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.