fbpx

Realitatea PLUS: Sindicatele din Educație au decis să intre în grevă generală. Examenele ar putea fi amânate

foto: dreamstime.com/stock-photo-empty-classroom-interior-wooden-desks-chairs

Sindicatele din Educație au luat decizia să intre în grevă generală, anunță Realitatea PLUS pe surse. Potrivit televiziunii citate, profesorii și angajații din învățământ se pregătesc să iasă din nou în stradă, pe termen nelimitat. Nemulțumirile sunt legate în special de salarizare. Potrivit unor surse Realitatea PLUS, greva generală va fi declanșată din 22 mai.

De altfel, sindicatele au anunțat deja o conferință de presă care va avea loc mâine și în care vor fi prezentate rezultatele referendumului referitor la intrarea în greva generală.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au anunțat că marți, 16 mai 2023, de la ora 11.00, vor fi făcute publice rezultatele Referendumului privind declanşarea GREVEI GENERALE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT, precum şi implicaţiile acesteia pentru procesul educaţional, se arată într-un comunicat de presă al federațiilor sindicale.

Pe 22 aprilie, într-un comunicat de presă, sindicatele au prezentat motivele pentru care intenționează să declanșeze greva generală:

”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” anunţă Guvernul României și Parlamentul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanșării grevei generale.

Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ, în condițiile în care:

  1. Se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranșă de vechime;
  2. Se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni;
  3. Se accentuează deficitul de personal prin: interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante;
  4. Se blochează activitățile de formare profesională (esențiale în dezvoltarea carierei didactice)”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.