fbpx

Proiect USR: Școlile să își poată închiria spațiile și bunurile, pentru a obține venituri

Un proiect depus de USR la Senat prevede că școlile primesc dreptul de a decide fără alte aprobări să își închirieze spațiile și bunurile pentru a obține venituri proprii.

Ce prevede proiectul USR:

Articol unic – Articolul 108 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

„Art. 108 (1) Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat pot obţine venituri proprii din activităţi specifice, conform legii, din donaţii, legate, sponsorizări sau din alte surse legal constituite.

(1^) în sensul alin. (1), activităţile specifice sunt reprezentate de activităţi cu caracter economic care pot include, dar fără a se limita la acestea, activităţi cultural-artistice, prestări de servicii şi activităţi de producţie, închirieri de bunuri mobile şi imobile aflate în baza materială, precum şi cursuri de formare în măsura în care au un caracter accesoriu, nu perturbă funcţionarea normală a activităţii şcolare şi sunt în acord cu prevederile legale şi cu bunele moravuri.

(1^) încheierea contractelor de închiriere în condiţiile prevăzute la alin. (1*), nu reprezintă o schimbare a destinaţiei a bazei materiale în sensul prevederilor art. 112 alin. (6).

Senatorul USR Ștefan Pălărie a explicat motivația din spatele proiectului:

Bani în plus pentru școli

Școlile vor beneficia de mai mulți bani datorită inițiativei pe care am lucrat-o împreună cu Simona Spătaru și Tudor Pop. Extindem și clarificăm sfera surselor proprii de finanțare a unităților de învățământ astfel încât școlile să poată să realizeze venituri economice din închirieri sau din producție de bunuri și servicii, pentru a încuraja unitățile de învățământ cu profil tehnic sau profesional să pună în valoare activitatea elevilor.

În prezent, dacă o școală vrea să închirieze sala sau terenul de sport pentru diverse activități, fără să-și afecteze buna desfășurare a activității, NU POATE fără să obțină aviz de la Ministerul Educației, un proces birocratic suplimentar și inutil la care trebuie să renunțăm.

Este o schimbare mai degrabă simplă, dar care ar putea avea un impact major pentru dezvoltarea școlilor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.