fbpx

PROIECT Elevii victime ale violenței domestice să se poată transfera la o altă școală fără restricții

Un proiect de lege depus la Senat de mai mulți parlamentari prevede ca elevii care sunt victime  ale violenței domestice sau martori ai acesteia să se poată transfera la o altă școală fără a se ține cont de restricțiile valabile în mod obișnuit pentru o astfel de procedură.

Printre inițiatorii proiectului se numără și Monica Anisie, fostă ministră a Educației.

Ce prevede inițiativa legislativă:

Articol unic. – Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se completează şi va avea următorul cuprins:

1. După alineatul (1) al articolului 21 se introduce un nou alineat, alin(l^), care va avea următorul cuprins:
„(1^) Prin excepţie de la prevederile alin. (l)în învăţământul preuniversitar, trecerea elevilor de la o unitate şcolară la alta este posibilă de îndată, indiferent de limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu şi fără aprobarea inspectoratului şcolar, în cazul copiilor şi elevilor victime sau martori ai violenţei domestice.”

Argumente ale inițiatorilor, din expunerea de motive a proiectului:

Conform art. 36, alin. 1 din Legea 272/2004 privind protecţia si promovarea drepturilor copilului, „ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea copiilor lor” care, chiar daca nu locuiesc impreuna, se consulta si isi exprima acordul cu privire la şcoala, tratamente medicale, reşedinţa, administrarea bunurilor etc. In acelaşi timp, alin. 4 al aceleiaşi legi ne oferă o soluţie pentru „situaţia in care, din orice motiv, un părinte nu îşi exprimă voinţa pentru luarea deciziilor prevăzute la alin. (3), acestea se iau de către părintele cu care copilul locuieşte, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.”

Aşadar, daca un copil are domiciliul stabilit la mama, iartatal refuza in mod constant sa coopereze in luarea deciziilor care sunt in interesul copilului, mama poate lua aceste hotarari singura. Abuzând de dreptul lor de a-si vedea copiii, unii părinţi fac presiuni asupra acestora pentru a-i determina sa ramana cu ei, ii „cumpără”, ii folosesc pentru a transmite ameninţări celuilalt părinte.

In situaţia speciala a transferului de la o şcoala la alta, conducerea instituţiei de invatamant solicita mamei si acordul tatalui, ceea ce uneori poate fi dificil de obtinut, si chiar neindicat, mai ales când copiii se tem de acesta, când exista un ordin de protecţie sau când tatal se afla intr-o lupta de putere cu mama si foloseşte o astfel de circumstanţa pentru a-si manifesta forţa.

In situaţiile de violenta domestica, stabilirea domiciliului la mama se poate solicita direct prin cererea de ordin de protecţie. De asemenea, sunt disponibile si celelalte cai – ordonanţa presedintiala sau divorţul, in cadrul caruia se solicita si stabilirea domiciliului copiilor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.