fbpx

Pfizer anunță că își poate actualiza vaccinul în 100 de zile, dacă Omicron rezistă la imunizare

Photo 204561283 © Dimitris Barletis | Dreamstime.com

Compania Pfizer a anunțat că va putea produce și distribui o versiune actualizată a vaccinului său COVID-19 în termen de 100 de zile, dacă noua variantă Omicron se dovedește a fi rezistentă la vaccinul său actual, relatează publicația Business Insider.

Oamenii de știință au detectat pentru prima dată noua variantă în Africa de Sud. De atunci, sa răspândit în mai multe alte țări, inclusiv Israel și Belgia, determinând o serie de restricții de călătorie în Europa, Asia și America de Nord, relatează Business Insider. Un oficial din domeniul sănătății a declarat sâmbătă că două cazuri au fost detectate în Marea Britanie.

Varianta Omicron are multiple mutații care i-ar putea face mai ușor să evite anticorpii care s-au dezvoltat în organism după ce a primit un vaccin COVID-19. Mutațiile ar putea determina, de asemenea, răspândirea cu ușurință a variantei – chiar și în rândul persoanelor vaccinate, afirmă jurnaliștii de la Business Insider.

Citește și

Cristian Apetrei: Veștile rele, veștile bune, ce știm și ce nu știm despre Omicron

Experții OMS au decis vineri că noua variantă de coronavirus secvențiată de cercetătorii din Africa de Sud este o „variantă îngrijorătoare”, care are un potențial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Cunoscută până acum ca tulpina B.1.1.529, noua tulpină a primit și un nume: Omicron.

Directorul Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a declarat, sâmbătă, că România are o capacitate suficientă de a realiza secvenţieri pentru depistarea tulpinii sud-africane, numită Omicron, anunță Digi 24.

În spitalele COVID urmează să se recolteze probe pentru depistarea acestei noi variante a coronavirusului.

„În prezent, în România există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri. Capacitatea acestor laboratoare este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 800-1.000 de probe pe zi. Sunt laboratoare care pot face un număr mai mic de probe, undeva la 200-300.

Important este să avem probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat prin intermediul direcţiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele COVID care au fost foarte clar invitate şi cu o recomandare foarte fermă să recolteze probe pentru PCR de la cazurile severe, în primul rând, pentru că ne-am dori să ştim dacă această tulpină este cumva mai severă şi să se obişnuiască ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona.

Dacă vom avea probe din unităţile sanitare cred că la acest moment capacitatea este suficientă”, a declarat Adriana Pistol, la Palatul Victoria.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/covid-vaccine-pfizer-bottles-abstract-background-covid-vaccine-bottles-abstract-background-pfizer-image204561283

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.