Mulți copii se joacă mai puțin afară cu prietenii lor, se joacă singuri mai mult și sunt mai puțin activi decât erau înainte de pandemie, potrivit unui sondaj din Marea Britanie, anunță The Guardian.
Sondajul realizat de organizația Save the Children a constatat că mai mult de nouă din 10 copii (92%) au simțit că modul în care se joacă s-a schimbat de când a început pandemia de Covid-19. Jumătate dintre aceștia (51%) au spus că se joacă mai puțin afară cu prietenii lor, o treime (34%) că se distrează mai mult singuri și aproape un sfert (23%) că fac mai puțin sport decât înainte.
Peste 30 de organizații caritabile și companii din Marea Britanie, împreună cu experți în dezvoltarea copilului, și-au unit forțele pentru a susține o vară dedicată jocurilor pentru copii, ca parte a procesului de recuperare după impactul mental și fizic al pandemiei.
Printre cei înscriși în proiect se numără Fundația Lego, Spitalul Great Ormond Street, Fundația Arsenal și British Cycling, care vor oferi resurse pentru a încuraja și a facilita jocul copiilor. Organizatorii solicită altor organizații și guvernului să se implice și să „ia angajamentul #SummerOfPlay”.
Experții în dezvoltarea copilului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la strategia „de recuperare” a guvernului pentru perioada de post-pandemie, avertizând că se concentrează prea mult pe recuperarea academică, mai degrabă decât pe prioritizarea jocului copiilor și a oportunităților de socializare în vacanța de vară.
Guvernul cheltuiește 200 de milioane de lire sterline pentru școlile de vară destinate în primul rând elevilor care părăsesc școala primară. Organizațiile implicate în #SummerOfPlay vor oferi activități alternative, cum ar fi jocuri de echipă, muzică, dramă și sport, precum și sprijin academic.
Helen Dodd, profesor de psihologie a copilului la Universitatea din Reading, a declarat: „Jocul cu prietenii este o parte centrală a copilăriei. Este intrinsec valoros, aducând distracție și bucurie în viața copiilor. De asemenea, oferă oportunități de învățare despre negociere, abilități sociale, emoții și relații.
„În ultimul an, jocul copiilor cu prietenii lor a fost restricționat și există dovezi că sănătatea lor mentală s-a deteriorat. Printre toate discuțiile despre recuperarea educațională, este vital să nu uităm că acești copii au pierdut și jocul cu prietenii, activitatea fizică și distracția”, afirmă specialistul.
Sursă imagine: https://www.dreamstime.com/children-school-medical-masks-play-quarantine-playground-coronavirus-pandemic-image181558512