fbpx

EXCLUSIV Constanța Mihăilă, vicepreședinta ARACIP, a fost demisă

Constanța Mihăilă, vicepreședinta ARACIP, a fost demisă, în această dimineață, prin ordin de ministru, au declarat pentru Educație Pruvată surse din ministerul Educației.

Mihăilă apare, alături de fostul președinte al instituției, Șerban Iosofescu, în raportul realizat de Corpul de Control al ministerului, în vară, la ARACIP.

Potrivit inspectorilor, la fel ca Iosifescu, și ea s-ar afla în conflict de interese de multă vreme, dat fiind că, așa cum arată raportul, este acționară într-o firmă care se ocupă de consultanță în domeniul managementului școlar, împreună cu directorul de acreditări al instituției.

Concluziile raportului realizat de Corpul de control, în luna august:

1. La nivelul ARACIP există o comunicare defectuoasă cu furnizorii de educație, funcționarea acestora fiind grav afectată;

2. Mai multe hotărâri ale BEX ARACIP au fost emise cu încălcarea prevederilor legale în vigoare și cu depășirea competențelor legale. În hotărârile BEX apar inclusiv indicatori de performanță altfel decât sunt reglementați de legea educației, în condițiile în care Consiliul ARACIP are competența legală de a analiza și aproba standardele și indicatorii.Analizând activitatea BEX sub aspectul emiterii hotărârilor, au fost depistate mai multe Hotărâri cu putere decizională, toate emise în condiții de nelegalitate.

3. Au fost identificate situații în care există premisele încălcării regimului juridic privind conflictul de interese: dosare juridice în care conducerea ARACIP are dublă calitate, de reclamant în calitate de persoană fizică și de pârât în calitate de reprezentant al instituției. ARACIP, în calitatea sa de angajator, a fost chemată în instanță de către proprii angajați, printre care se numără conducerea instituției și consilierul juridic al acesteia. S-au creat astfel premisele unui vid decizional cu privire la asigurarea conformă a reprezentării în instanță. De menționat este faptul că aceștia nu au întreprins nicio diligență pentru apărarea ARACIP în fața instanțelor judecătorești, într-un dosar în care aveau calitatea de reclamanți; mai mult decât atât, au acționat în numele instituției ale cărei interese aveau obligația să le apere, pentru a fi satisfăcut un interes personal pe care aceștia îl aveau. 

Au fost constatate și alte situații în care există premisele încălcării regimului juridic privind conflictul de interese, care vor face obiectul verificărilor organelor de cercetare penală, competența Ministerului Educației fiind depășită în aceste situații. 

4. Au fost constatate nereguli cu privire la stabilirea taxelor de autorizare/acreditare, și pentru ca s-a refuzat punerea la dispoziție a echipei de control a documentelor solicitate, raportul va fi înaintat și Curții de Conturi.

5. Au fost constatate nereguli privind angajarea și prestarea efectivă a  activității de către o persoană, remunerată lunar, dar a cărei activitate și prezență efectivă la sediul instituției nu a putut fi dovedită, conducerea ARACIP refuzând să pună la dispoziția echipei de control documentele solicitate. Organele de cercetare penală vor fi sesizate cu privire la această situație. 

6. Evaluarea conducerii ARACIP este realizată de personalul din subordinea acesteiafără nicio bază legală. Potrivit fișelor de evaluare prezentate, evaluarea președintelui ARACIP a fost  realizată de către membrii BEX ARACIP, fără ca legiuitorul să confere acestei structuri atribuții în acest sens. 

7. Cererea domnului Iosifescu Șerban-Constantin, înregistrată la MEC la 07.04.2020 de menținere în funcția de președinte al ARACIP pentru o perioadă de 3 ani peste vârsta standard de pensionare (10 mai 2020 – 9 mai 2023) a fost aprobată în data de 07.04.2020, fără a se emite, însă, O.M. în acest sens. Cererea nu a fost reînnoită și transmisă angajatorului spre aprobare după trecerea unui an de zile, așa cum prevede Art. 56, alin. (4) din Legea nr. 53/2003. 

8. Referitor la activitatea cu colaboratorii externi ,  niciun document din categoria registrelor colaboratorilor externi, pus la dispoziția membrilor echipei de control, nu are număr de înregistrare, niciun document din categoria registrelor colaboratorilor externi nu este postat pe site-ul actual al ARACIP. Există diferențe în ceea ce privește includerea/nominalizarea colaboratorilor externi ai ARACIP, experți în evaluare și acreditare, în cadrul celor două categorii de “registre”, respectiv Registrul colaboratorilor externi, experți în evaluare și acreditare/Registrul propriu al experţilor în evaluare și Registrul operațional al colaboratorilor externi ai ARACIP, experți în evaluare și acreditare (an școlar 2020-2021).

9. Registrul special al organizaţiilor furnizoare de educaţie care organizează şi desfăşoară, pe teritoriul României, activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară nu are număr de înregistrare, fiind constatate multiple nereguli cu privire la activitatea ARACIP , de analiză a solicitărilor acestei categorii de  furnizori de educație . 

10. Nereguli grave care privesc Registrul de intrări/ieșiri al ARACIP:

    • Documentele înregistrate nu primesc un indicativ numeric unic, care să îi asigure individualitatea în instrumentele de evidență. Există mai multe documente înregistrate cu același număr  (Numărul trebuie să identifice în mod unic un document, devenit, prin acțiunea înregistrării lui, un act).
    • Data de înregistrare a actelor care intră în unitate nu este trecută în ordine cronologică.
    • Există mai multe situații în care documentele înregistrate nu au specificat locul de provenienţă (denumirea expeditorului şi adresa), conţinutul pe scurt al documentului, compartimentul căruia i se repartizează.
    • De foarte multe ori se păstrează rânduri libere care nu sunt barate.
    • În Registrul de intrări/ieșiri sunt înregistrate și documente interne ale instituției.
    • Registrul intrări/ieșiri, vol. II din 2021 nu are filele numerotate.
    • La niciun registru nu se consemnează la sfârșit numărul de pagini, nu este semnat și ștampilat.
    • La sfârşitul anului, la terminarea unui volum al registrului de intrare-ieşire, nu se întocmeşte un proces-verbal de încheiere a registrului respectiv prin care se certifică, sub semnătură, nr. înregistrărilor făcute (de la nr…… data … la nr…. data …) si nr. total de file scrise nu se trece data şi semnătura celui care face certificarea şi parafarea;
  • Înregistrarea unor documente s-a făcut cu „pix pilot”, care se poate șterge.
  • Niciun Registru de intrări-ieșiri nu are număr de înregistrare.

1 comment

  1. anonim spune:

    Având în vedere că dna Mihăilă C. este un profesor f. apreciat de către elevi (fiind și dr. în filologie și cadru didactic univ. – îi învață pe sportivi la UNEFS cum să vorbească românește, ceea chiar nu este rău deloc!), pierderea nu este prea mare. Oricum, din perspectivele amintite, care era legătura domniei sale cu asigurarea calității??!!
    Aaa, la plecare să n-o ”uite” pe ”șefa de la acreditare” – aceeași non-conexiune cu asigurarea calității! 14 ani de ARACIP este totuși cam mult! Plafonarea este la cote maxime!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.