fbpx

Cîmpeanu, despre testele salivare: Nici legal, nici logic nu se poate reglementa utilizarea a ceva ce nu este încă omologat

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat, într-o declarație acordată Educație Privată, de ce testele salivare nu sunt incluse în ordinul comun semnat împreună cu ministrul Sănătății.

Declarația lui Sorin Cîmpeanu, integral:

Testele pe baza de salivă nu sunt ÎNCĂ omologate de ANMDP. Prin Hotărârea CNSU nr. 76 Ministerul Sănătății a fost abilitat să identifice, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, testele rapide antigen COVID-19 din salivă, introduse pe piața Uniunii Europene cu respectarea cerințelor de reglementare aplicabile și să comunice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate aceste cerințe de reglementare, precum și cerințele minime de performanță necesar a fi îndeplinite.
Deci, nici legal și nici logic nu se poate reglementa utilizarea a ceva ce nu este încă omologat/permis in utilizare, și nici măcar cunoscut ca tip de test salivar.
Nu se poate reglementa in acest moment prin Ordinul comun un protocol de utilizare și periodicitatea de testare cu un tip de test salivar care încă NU se cunoaște.
Astăzi, 1 octombrie, in România nu este omologat niciun test pe baza de salivă. Dar, conform Hotărârii CNSU, va trebui sa fie omologat cu celeritate.
Imediat după omologare se va elabora protocolul de utilizare, inclusiv periodicitatea testării.

CONTEXT

Protocolul referitor la testarea în școli urmează să fie stabilit de Ministerul Sănătății, după ce Agenția Națională a Medicamentului va stabili ce teste salivare pot fi utilizate, potrivit informațiilor obținute de Educație Privată. 

De asemenea, tot Ministerul Sănătății va include în protocol și la ce intervale de timp vor fi testați elevii.

Aceste decizii urmează să fie luate în perioada următoare.

Ce prevede  noul ordin comun semnat de Ministrul Educației și Ministrul Sănătății:

 În cazul în care preşcolarii sau elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării preşcolarilor sau elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti, în maximum 24 de ore. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, precum şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori; revenirea în colectivitate în aceste cazuri se va face după un repaus de 14 zile;

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.