Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat, în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, decizia de a reconfigura criteriile de acordare a burselor.
Ordinul de ministru referitor la acest subiect a fost criticat în spațiul public pentru că elimină acordarea de burse sociale și liceenilor proveniți din mediul rural, care învață în altă localitate.
”Dacă am extinde bursele sociale și la copiii proveniți din familii cu venituri mari, am avea dificultăți tocmai cu plata burselor pentru copiii aflați în dificultate. Este un mod care pregătește noul sistem care va intra în vigoare odată cu noile legi România Educată”, a spus Sorin Cîmpeanu.
„Bursele sociale și asigurarea transportului sunt două lucruri distincte. De burse sociale beneficiază de la bugetul de stat toți elevii aflați în situație de necesitate. Este vorba despre copiii proveniți din familii cu venituri reduse, la care se adaugă absolut toți copiii care au probleme cronice, copiii cu dizabilități, orfanii de unul sau ambii părinți. Toți acești elevi primesc burse sociale în cuantum de 200 de lei. În anul 2020 au fost de 100 de lei, înainte de anul 2020 au fost de doar câțiva lei.
Peste aceste burse sociale, avem asigurarea transportului de la domiciliu la școală. Este deja pe circuitul de avizare un proiect de OUG prim care decontarea transportului se face dublu față de suna de până acum. Este vorba despre o sumă forfetară pentru toți acei elevi care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, care poate ajunge la 200-300 de lei pe elev, peste bursa socială de 200 de lei. Peste 100.000 de elevi să poată ajunge la școală. Aceste sume forfetare pot fi crescute cu 50% dacă tariful este mai mare. Transportul elevilor se asigură din bugetul Ministerului Educației. Deci un elev aflat în dificultate poate să primească din partea statului un sprijin de 1000 de lei pe lună: 200 de lei bursa socială, 300 de lei transport și 500 de lei bursa de performanță”, a mai spus ministrul.