fbpx

Ce este Ivermectina și la ce se folosește

Rețeaua de cabinete veterinare The Vets a explicat, într-o postare pe Facebook, ce este Ivermectina și la ce este utilizată. În ultimele zile, pe internet și la o parte dintre televiziuni acest medicament a fost prezentat ca o posibilă variantă de tratament împotriva Covid-19.

Ce spun medicii veterinari de la The Vets:

În România și în UE, medicamentele pe bază de ivermectină sunt autorizate deocamdată doar pentru uz veterinar. Produsele noastre sunt pentru tratamentul animalelor și nu recomandăm sub nici o formă folosirea lor în medicina umană.
👨‍🔬 Pe scurt, explică Adrian Comârzan, medic veterinar și doctor în științe medicale veterinare:
👉 Ivermectina a fost descoperită în 1975 și a fost introdusă în 1981 de către OMS strict ca agent antiparazitar
👉 În medicina veterinară, se utilizează pentru tratarea anumitor infestări cu paraziți, atât interni, cât și externi. De pildă, pentru paraziții produși de acarieni (ectoparazitoze), precum Sarcoptes spp, Otodectes spp, Demodex spp; pentru tratamentul endoparazitozelor produse de nematode din genurile Dirofilaria spp. (viermi cardiaci), Toxocara spp., Tricocephalus spp., Uncinaria spp., Anncylostoma spp.
🛑 Deși este bine tolerată în general, poate avea efecte adverse:
👉 Manifestări neurologice atunci când este administrată în doze mari, în cazurile de infestare cu acarieni,
👉 Reacții alergice, de la forme simple până la reacții de tip șoc anafilactic,
👉 Afecțiuni gastro-intestinale precum vărsături, diaree, dureri abdominale,
👉 Afecțiuni hepatice și/sau renale.
🛑 Important, dacă tot vorbim despre ivermectină:
Ivermectina se administrează la animale numai după vârsta de 6 săptămâni și nu se administrează sub nici o formă câinilor din rasele collie, ciobanești englezi și de asemenea, cu mare prudeță (de preferat alegerea altor substanțe) celor din rasa cocker american. S-a dovedit de-a lungul timpului că aceste rase sunt mult mai sensibile decât celelalte la ivermectină. Studii științifice au demonstrat că acest lucru se datorează unei mutații genetice specifice (MDR1) ce face ca rasele amintite să fie intolerante la ivermectină.
Acest medicament se elimină din organism în maxim 24 de ore de la administrare, dar efectul poate fi prelungit la animalele cu boli cronice, în special când sunt afectate organele pe unde se elimina substanța, adică ficatul și rinichii.
🛑 De menționat că Ivermectina nu se folosește decât STRICT pentru situațiile menționate anterior fiind ineficientă în cazul altor afecțiuni. Consecutiv administrării se induce un anumit grad de toxicitate organismului, care dispare odată cu eliminarea acesteia și de asemenea, poate amplifica simptomatologia în cazul prezenței unor afecțiuni cronice, în special afecțiuni hepatice sau renale.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.