fbpx

Cât de complicat a fost ca o sală din Parlament să fie denumită după o femeie

„Hortensia Papadat-Bengescu” este prima sală din Parlament denumită după o femeie. 

Diana Buzoianu, politiciană USR și una dintre inițiatoarele demersului, a povestit cât de complicat a fost ca o încăpere a Legislativului să primească numele scriitoarei. Ca un detaliu relevant: după ce toate procedurile au fost îndeplinite, prima plăcuță oferită de funcționarii Parlamentului pentru această sală a fost una de plastic.

Povestea redenumirii sălii, spusă de Diana Buzoianu:

O poză cât 1000 de cuvinte. Mai jos, povestea primei săli din Parlament cu nume de femeie.

Dar să o luăm cu începutul. Palatul Parlamentului are aproximativ 1000 de săli.

Ei, în toate aceste 1000 de săli, nu a existat, până de curând, nici măcar una cu nume de femeie. Cei care au ales numele pentru toate sălile Parlamentului nu s-au putut gândi măcar la o singură femeie din Romania cu merite pe plan mondial sau național. Nu le-a trecut prin gând.

Cea care a remarcat lucrul ăsta a fost Ioana Abăseacă, consilier parlamentar USR.

Am început să mă interesez ce s-ar putea face. Am aflat că trebuie depusă o cerere pentru redenumirea unei săli la Biroul Permanent. Am făcut cererea. Am început să strângem nume de femei marcante. Am avut de ales dintre multe femei remarcabile: Prof. Dr.Sofia Ionescu-Ogrezeanu, Elisa Leonida Zamfirescu, Smaranda Brăescu sunt doar câteva la care ne-am gândit.

Am discutat mult și am decis să alegem numele Prof. Dr.Sofia Ionescu-Ogrezeanu, “doamna neurochirurgiei românești”, declarată medic erou de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Am invitat-o pe Anca Dragu să se alăture demersului, ea fiind și prima femeie Președintă a Senatului, care a sprijinit imediat inițiativa .

Acum vine partea enervantă. Am decis să redenumim sala de conferință a Drepturilor omului din Parlament, însă cererea ne-a fost respinsă pe motiv că sala ar fi prea importantă să fie redenumită. E real ce vă spun. Practic ni s-a zis să găsim o sală mai puțin importantă pentru a o redenumi după o femeie.

Între timp, povesteam tuturor despre acest refuz ireal. Iulian Bulai, Președinte al Comisiei de cultură, a sprijinit demersul și a depus cerere pentru redenumirea sălii comisiei de cultură. Iulia Popovici a ajutat la selectarea numelui: Hortensia Papadat-Bengescu, după marea noastră scriitoare din perioada interbelică.

Cererea lui a fost aprobată. Bun, aveam o primă sală cu nume de femeie în Parlamentul nostru.

Când a venit plăcuța pentru sală, mare ne-a fost mirarea să vedem că am primit o plăcuță din plastic. Să ne înțelegem, restul sălilor aveau plăci frumoase, elegante, din metal. E de râs, sincer, dar şi această raportare spune multe.

În fine, după multe cereri, doamna Silvia Mihalcea, secretar general al Camerei Deputaților, ne-a ajutat să obținem și mult râvnita placă din metal, la fel ca celelalte din Parlament, dar cu nume de femeie.

Atât de multe demersuri sunt necesare să schimbi un obicei prost – acela de a nega contribuția femeilor în istorie. Ne-am lovit de scepticism, de sprâncene ridicate, de sentimentul că deranjăm, că insistăm prea mult pentru un lucru “prea mic”.

Nu e un lucru mic. E vorba despre a începe să recunoaștem meritele enorme pe care femeile le-au avut de-a lungul istoriei. O istorie care de multe ori le șterge urmele, reuşitele, contribuţiile, le șterge din memoria colectivă și din gândurile noastre de zi cu zi.

Această sală e astăzi un simbol. Sigur că, nu sunt naivă, e un pas infim de făcut în direcția recunoşterii rezultatelor liderilor femei din Romania.

În sala comisiei de cultură, chiar acum două zile am participat la dezbaterea despre reprezentarea politică a femeilor din România. A fost organizată de Comisia Camerei Deputaților de cultură, arte, mijloace de informare în masă, condusă de colegul meu Iulian Bulai și de Ambasada Republicii Federale Germania în România, Friedrich Naumann Foundation for Freedom, the Friedrich Ebert Foundation, the Konrad Adenauer Foundation and the Hans Seidel Foundation.

Sper să rămână această tradiție în sala Hortensia, mult timp de acum înainte. Avem nevoie să ni se reamintească constant că femeile au avut și au un rol marcant în istorie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.