fbpx

Burse de merit pentru elevi cu medii sub 5. Pe merit?

de Andrei Avram, profesor de istorie

În limba latină, 𝘮𝘦𝘳𝘪𝘵𝘰 este regăsit atât sub forma de adverb, cât și de verb, având sensul de 𝘱𝘦 𝘥𝘳𝘦𝘱𝘵, 𝘱𝘦 𝘣𝘶𝘯ă 𝘥𝘳𝘦𝘱𝘵𝘢𝘵𝘦, respectiv pe acela de 𝘢 𝘤âș𝘵𝘪𝘨𝘢.

În limba franceză, 𝘮é𝘳𝘪𝘵𝘦𝘳 are înțelesul de 𝘢 𝘧𝘪 𝘷𝘳𝘦𝘥𝘯𝘪𝘤 𝘥𝘦, 𝘢 𝘮𝘦𝘳𝘪𝘵𝘢, iar 𝘮é𝘳𝘪𝘵𝘰𝘪𝘳𝘦 pe acela de 𝘷𝘳𝘦𝘥𝘯𝘪𝘤 𝘥𝘦 𝘭𝘢𝘶𝘥ă, 𝘮𝘦𝘳𝘪𝘵𝘰𝘳𝘪𝘶.

DEX-ul oferă următoarea definiție 𝘮𝘦𝘳𝘪𝘵𝘶𝘭𝘶𝘪: „Calitate, însușire remarcabilă care face pe cineva sau ceva să fie vrednic de stimă, de laudă, de răsplată; valoare, virtute”, iar expresia 𝘱𝘦 𝘮𝘦𝘳𝘪𝘵 își păstrează sensul latin, 𝘱𝘦 𝘣𝘶𝘯ă 𝘥𝘳𝘦𝘱𝘵𝘢𝘵𝘦.

În „România Educată”, există elevi cu medii mai mici de 5 (cinci) care obțin burse de 𝘮𝘦𝘳𝘪𝘵. Pe merit? 

Absurdul acestei situații este relevant pentru confuzia actuală din sistemul de învățământ. Nu cred că decidenții, atunci când au hotărât ca bursele de merit să fie oferite pentru 30% dintre elevii unei clase, au luat în calcul faptul că elevi cu medii de repetenție vor fi metamorfozați în merituoși. Totuși, ruptura de realitatea din teren a făcut posibilă această contradicție în termeni: repetenți-merituoși, elevi recompensați pentru eșec.

Sunt situații în care elevi cu medii cuprinse între 9 și 9,49 nu primesc burse de merit pentru că nu îndeplinesc una dintre cele două condiții necesare: nu au media 9,50 sau nu se află în primii 30% dintre elevii clasei din care fac parte. Cum ar putea înțelege un elev cu media anuală 9,40 că parcursul său școlar a fost mai puțin merituos decât al unor elevi din alte clase sau licee cu mediile 7, 6, 4,5 (patru 50%) sau 1,97 (unu 97 %)!? Cum va putea acesta crede în standardele obiective de evaluare și în valorile meritocratice?

Aceasta este „România Educată” pe care ne-o dorim?

Elevi cu medii sub 5 Elevi cu medii sub 5

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.