fbpx

Bacalaureat de dificultate medie la Geografie

Pentru a afla gradul de dificultate al subiectelor de la proba de Geografie a Bacalaureatului 2021, am apelat la Adelin Nedelea, profesor de specialitate la Liceul Teoretic Național. 


Ținând cont de faptul că anul acesta, ca și anul trecut, programa de bacalaureat la disciplina geografie diferă de anii precedenți, materia fiind mai redusă, subiectul a fost unul de dificultate medie. Dacă elementele de bază, atât la primul subiect, cel despre Europa, cât și la cel de al doilea, despre România, erau bine cunoscute de elevi, nimeni nu ar fi întâmpinat probleme în rezolvarea subiectului. 

La primul subiect, cel despre Europa, au fost introduse  întrebări cu privire la identificarea pe hartă a unor state, capitale, orașe port, munți, prezentarea a trei deosebiri între clima Franței și Norvegiei precum și precizarea unei resurse de subsol din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. La final a fost necesară identificarea unei ramuri  industriale  în care se utilizează resursa respectivă.

Subiectul al doilea a făcut referire la România. Itemii  de lucru au solicitat identificarea pe hartă a unor orașe reședință, râuri, influențe climatice și resurse naturale. De asemenea elevii au avut de menționat trei deosebiri între două unități de relief cât și doi factori favorabili ce au determinat dezvoltarea unui oraș marcat pe hartă.

Subiectul al treilea implica atenție din partea elevilor deoarece au avut de identificat  anumite valori pe un grafic dat. De asemenea, a fost necesară cunoașterea  unor noțiuni elementare de matematică pentru rezolvarea unor calcule cerute de subiect. La acest subiect elevii au mai avut de prezentat și importanța economică a fluviului Dunărea pentru România cât și de precizat unele caracteristici geografice pentru Republica Moldova.

Cunoscând și comparând  structura subiectelor din anii precedenți (excepție făcând sesiunea  2020) cu cel din această sesiune de bacalaureat, pot spune că cel de anul acesta a fost de un nivel mediu, accesibil tuturor elevilor care s-au pregătit constant pe parcursul anului școlar pentru a susține această probă la alegere.

Ca urmare am speranța să cred că notele elevilor noștri, care au ieșit zâmbitori de la această ultimă probă,  vor fi bune sau chiar foarte bune.

Adelin Nedelea, profesor de Geografie la Liceul Teoretic Național, București

Credit foto by 👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.