În 1611, cuvântul „telescop” a fost folosit pentru prima dată în public de către Prințul Federico Cesi la o petrecere organizată de societatea științifică pionieră, Academia Linceans (sau Linxe), petrecere organizată pentru a-l onora pe Galileo.
Momentul folosirii cuvântul „telescop” a venit după ce Galileo le-a arătat oaspeților sateliții lui Jupiter, alte minuni cerești și chiar o inscripție de pe o clădire la trei mile distanță. Deși numele a fost anunțat de Cesi pentru a boteza instrumentul lui Galileo, cuvântul telescopio (în italiană) a fost probabil creat din cuvinte grecești, tele = departe și scopeo = a vedea, de către un poet matematician Giovanni Demisiani , care era și el prezent la petrecere.
Un alt absolvent al Academiei Linceans, Giovanni Faber din Bamberg (1574 – 1629), a inventat cuvântul analog microscop.
telescop
Federico Cesi s-a născut într-o familie nobilă și a arătat un interes puternic pentru științele naturale încă de la o vârstă fragedă. Cesi a înființat Accademia dei Lincei în 1603 cu scopul de a promova cercetarea științifică și colaborarea. Membrii academiei, cunoscuți sub numele de „Linceani”, au efectuat experimente, au împărtășit cunoștințele și au publicat descoperirile lor. Cesi însuși s-a concentrat asupra botanicii și era cunoscut pentru observațiile și ilustrațiile sale meticuloase ale plantelor. De asemenea, a contribuit la dezvoltarea microscopului și a făcut progrese semnificative în studiul fungilor.
Școlile pilot pot obține 12 milioane de euro din PNRR. Ghidul solicitantului, în consultare publică
În ciuda morții timpurii a lui Cesi la vârsta de 46 de ani, Accademia dei Lincei a continuat să prospere și să aducă contribuții semnificative în diverse domenii științifice. Moștenirea lui Cesi ca savant pionier și fondator al academiei rămâne influentă în istoria științei.
Fderico Angeko Cesi s-a născut la Roma 26 februarie 1585 și a murit 46 de ani mai târziu, la 1 August 1630, în orașul Acquasparta.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Poate te interesează și: