14 noiembrie 1891: Se naște Sir Frederick Banting, primul medic care a reușit să trateze diabetul

Frederick Banting s-a născut în Alliston, Ontario. În septembrie 1912 a  început să studieze la Victoria College, Universitatea din Toronto. În 1914 a încercat de două ori să intre în armată, dar a fost refuzat din cauza vederii sale slabe, însă în 1915 a fost înrolat. După armata s-a întors la școală, unde, din cauza războiului și a unei nevoi crescânde de doctori, a absolvit mai devreme. A fost rănit la Bătălia din Crambai, dar, în ciuda rănilor sale, a ajutat alți soldați răniți timp de 16 ore. S-a întors în Torornto după terminarea războiului pentru a-și finaliza practica.

În 1921, împreună cu Charles H. Best, un student la Medicină, a început o muncă intensivă în laboratoarele lui J.J.R. Macleod, un fiziolog scoțian, pentru a încerca să separe insulina de restul enzimelor din pancreas. Studii anterioare arătau că atunci când pancreasul este înlăturat, câinii pe care se desfășurau experimentele deveneau, imediat, diabetici. Cei doi au reușit să găsească o metodă prin care să prezerve anumite celule din pancreas care produc insulină. După injectarea respectivelor celule în câini, aceștia se recuperau repede din diabetul indus.

 

 

Banting și Best și-au încheiat experimentele în 1922 și au dat o nouă șansă la viață celor care sufereau de diabet. Până atunci, nimic din ce încercaseră anterior alți doctori nu a fost îndeajuns pentru pacienți. În 1923, Banting și Macleod au câștigat Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, deși Macleod nu a luat parte la studii și experimente. Banting a decis să-și împartă premiul cu Best, furios că acesta nu a primit premiul în locul lui Macleod, iar cel din urmă a ales să-l împartă cu James Collip, un chimist tânăr care a ajutat la purificarea insulinei.

Frederick Banting a fost numit cavaler de către Imperiul Marii Britanii în 1934 și a murit în 1941 în timp ce se afla în misiune în al Doilea Război Mondial.