fbpx

1 octombrie 1847: Maria Mitchell descoperă o cometă

Maria Mitchell a fost prima femeie astronom din Statele Unite. În noaptea de 1 octombrie 1847, Mitchell privea cerul prin telescopul din observatorul improvizat în casa ei din Nantucket și a remarcat o stea situată cu 5 grade deasupra Stelei Nordului, loc în care, până atunci, nu se mai aflase vreun corp ceresc. Maria Mitchell memorase configurația cerului și era sigură de observația ei, astfel încât s-a gândit că poate fi o cometă. Pe cale de consecință, a notat coordonatele acesteia. În noaptea următoare, ”steaua” și-a schimbat, din nou, poziția, astfel încât cercetătoarea a fost absolut convinsă că este vorba despre o cometă. Aceasta avea să fie denumită ”Cometa Domnișoarei Mitchell” (”Miss Mitchell’s Comet”).

Pentru această descoperire, Mitchell a fost decorată cu o medalie de Regele Danemarcei, care anunțase, cu 16 ani în urmă, că va acorda această distincție primei persoane, bărbat sau femeie, care va găsi o cometă care nu este vizibilă cu ochiul liber la momentul descoperirii.

Maria Mitchell a devenit, mai târziu, prima femeie aleasă în Academia Americană de Arte și Științe.

Maria Mitchell  a învățat să observe cerul de la tatăl său, astronom amator foarte pasionat. Angajată ca bibliotecară la Ateneul din Nantucket, ea a avut la dispoziție mult timp pentru a studia cărțile de astronomie, petrecându-și nopțile privind prin telescop de pe acoperișul casei familiei sale.

Citește și

29 septembrie 1954: Convenția CERN este ratificată