fbpx

29 septembrie 1954: Convenția CERN este ratificată

Sursă foto: CERN.

Cele 12 state membre au ratificat Convenția pe baza căreia care avea să funcționeze Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară. Potrivit directorului general Robert Aymar, acest document avea să ”îi dea noii organizații misiunea de a oferi facilități de primă clasă pentru a coordona cercetarea fundamentală a particulelor elementare și avea să ajute țările europene să se reunească după două războaie mondiale.”

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cunoscută mai ales prin acronimul CERN, păstrat de la vechea denumire în limba franceză Conseil européen pour la recherche nucléaire (Consiliul European pentru Cercetare Nucleară), este o organizație europeană de cercetare științifică, care operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare.

Convenția CERN

La scurt timp după înființare, activitățiile laboratorului au depășit studiul nucleului atomic și au intrat în domeniul fizicii energiilor înalte, domeniu care se ocupă în principal cu interacțiunile particulelor subatomice. Prin urmare, laboratorul CERN a primit o nouă denumire: Laboratorul European pentru Fizica Particulelor (Laboratoire européen pour la physique des particules), nume care descrie mai bine activitățile curente de la CERN. Acronimul CERN a fost însă păstrat.

După înființare, la CERN au aderat și alte state, astfel încât numărul țărilor membre a ajuns în prezent la 20.

În momentul de față, CERN are aproximativ 2600 de angajați cu normă întreagă și, pe lângă aceștia, alți 7931 de cercetători și ingineri (care reprezintă 500 de universități și 80 de naționalități diferite). Aproximativ jumătate din comunitatea mondială a fizicii particulelor lucrează la experimente ce au loc la CERN.

Pentru că este un centru de cercetare internațional, cercetările CERN nu se află în mod oficial nici sub jurisdicția Franței, nici sub jurisdicția Elveției, iar unele vehicule ale companiei au numere diplomatice de înmatriculare. Printre aceste vehicule se află și mașinile de pompieri.

România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetări Nucleare la 18 iunie 2015, prin votul unanim al Consiliului CERN.

Sursă informații: Wikipedia.

Citește și

28 septembrie 1865: Prima femeie primește licență de medic în Marea Britanie

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.