fbpx

Ce au declarat politicienii la deschiderea anului universitar

Președintele, premierul și reprezentanții altor instituții au participat, astăzi, la deschiderea anului universitar. Fiecare dintre ei și-a ales câte o instituție de învățământ superior unde a asistat la ceremonie și a lansat câte un mesaj. Iată principalele declarații:

Președintele Klaus Iohannis, la Iași: ”Timpurile se schimbă și, în mod normal, ar trebui să fim pregătiți să le facem față.

Din nefericire, realitatea ne demonstrează că nu suntem. Spre exemplu, în domeniul cercetării și inovării se fac pași înapoi, prin modificări care riscă să blocheze performanța şi creșterea competitivității economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunăstării sociale.

Instabilitatea legislativă și lipsa unei direcții clare în educație m-au determinat să lansez proiectul „România educată”, ale cărui concluzii vor fi prezentate public în curând. Sunt rodul a peste doi ani de consultări, discuții și dezbateri care au adus laolaltă principalii actori din educație. ”

Premierul Viorica Dăncilă, la Universitatea de Medicină și Farmacie de la Craiova: ”„Dezvoltarea noastră ca societate trebuie gândită în jurul a doi piloni – Sănătate şi Educaţie. Ca prim-ministru am abordat Sănătatea şi Educaţia ca priorităţi de guvernare. Domeniul medical se confruntă cu probleme acumulate în mulţi ani. (…) Actuala coaliţie şi Guvernul pe care îl conduc investesc în Sănătate”.

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la Cluj: „Suntem datori să convingem societatea că fără educaţie ne dezumanizăm şi coborâm în regnul animal sau mai rău, în regnul vegetal. Ne doare când vedem părinţii îndemnândându-şi copiii să plece la studii departe de ţară, ne doare când vedem profesorii sfătuindu-şi elevii de liceu să-şi ia lumea în cap, ne doare când vedem târguri ale universităţilor străine ademenindu-ne cei mai buni elevi şi studenţi. Nu ne doare pentru aceia care se duc departe cu un rost precis, ci pentru aceia care rătăcesc şi nu mai au posibilitatea regăsirii reperelor morale de acasă. Datoria noastră este aceea de a face şcoală bună în România şi de a-i învăţa pe tineri că „locul românilor este în România”, conform îndemnului de odinioară de la Radio Europa Liberă”.

Fostul ministru al Educației, Valentin Popa, la Iași: ””Recent am semnat un ordin de ministru prin care este aprobat setul de standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor. Reglementarea reprezintă o altă premieră în România, oferind un sistem standardizat de asigurare a calităţii în privinţa acordării titlului de doctor. Începând cu această generaţie de doctoranzi care intră astăzi pe băncile universităţilor, nu se vor mai putea susţine public teze de doctorat decât dacă doctorandul a publicat un număr minim de lucrări ştiinţifice în care sunt incluse rezultatele cercetării sale doctorale”, a afirmat Popa.”

 

Citește și

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.