fbpx

Mihaela Miroiu: ”Să fim profesorii pe care am vrut să îi avem”

Profesoara Mihaela Miroiu, unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea academică, a publicat pe pagina sa de Facebook un text intitulat ”10 sfaturi după 40 de ani de profesorat”. Redăm textul integral, cu permisiunea autoarei:

”10 sfaturi după 40 de ani de profesorat:
1. Să nu ne închipuim că știm. Ne pregătim și revizuim tot ce am făcut cu un an înainte.
2. Trebuie să aflăm de la prima oră ce vor studenții / elevii de la noi.
3. Orele de clasă trebuie să fie câștigate. Niciodată pierdute.
4. Dacă nu credem în ceea ce facem, nu întruchipăm materia pe care o predăm, cu toată mintea și cu toată sensibilitatea noastră, o să îi pierdem.
5. Clasa e o scenă. Poate că uneori suferim, poate că suntem dezamăgiți sau suntem devastator de triști. Ei nu trebuie să simtă decât că suntem acolo, doar cu ei. Și poate că așa ne trec și nouă tristețile, măcar până la pauză.
6. Dacă suntem interesanți, e bine. Dacă îi ajutăm pe ei să fie cât se poate de interesanți, e cel mai bine.
7. Suntem mereu în competiție cu smartphonul. Nu o câștigăm decât atunci când știința noastră e una vie, croită pentru ei.
8. Nu putem să îi iubim pe toți. Nici măcar nu trebuie. Dar trebuie să îi respectăm, să prețuim ceea ce fac bine, să le înțelegem tristețile, căderile, limitele și să ne facem rocă pentru speranța lor.
9. La capătul unei relații cu studenții sau elevii trebuie să ne așteptăm să spună că tot ce au făcut greșit ni se datorează și tot ce au făcut bine li se datorează.
10. Să fim profesorii pe care am vrut să îi avem, chiar și atunci când ne vine să fugim din clasă!

Cine este Mihaela Miroiu

Mihaela Miroiu este o teoreticiană și militantă feministă din România. Este profesoară universitară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) conducătoare de doctorat în Științe Politice și predă cursurile Ideologii politice actuale, Etica în relații internaționale, Teorii politice feministe. Interesele sale de cercetare vizează teorii politice, cu accent asupra teoriilor politice feministe, Etică politică, ideologii politice actuale și politici de gen.

Ea este, de asemenea, inițiatoare a primului program doctoral de Științe politice din România, a primelor cursuri de teorii feministe și a primului masterat de Studii de gen.

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.