fbpx

28 septembrie 1865: Prima femeie primește licență de medic în Marea Britanie

Elizabeth Anderson (născută Garrett) a fost prima femeie care a primit documentul de licențiere pentru a practica medicina în Regatul Unit. Pentru că i se refuzase înscrierea în școlile publice de medicină, ea a studiat acest domeniu în sistem privat.

Pe 28 septembrie 1865, Anderson a susținut examenul oral în medicină, capacitatea de a îndeplini îndatoririle de moașă și patologie medicală. Din șapte candidați înscriși în concurs, ea s-a numărat printre cei trei care au primit certificatul final, care îi dădea dreptul de practică în chirurgie și medicină.

Un an mai târziu, ea a devenit director medical la St. Mary’s Dispensary, în Londra, unde a înființat și o serie de cursuri pentru femei.

În 1874, Garrett Anderson a fost unul dintre cofondatorii London School of Medicine, singurul spital universitar din Marea Britanie care oferea locuri de școlarizare și femeilor. A lucrat aici pentru tot restul carierei sale și a fost decan în perioada 1883- 1902. Mai târziu, școala a devenit parte din University College London.

De altfel, Elizabeth Garrett Anderson a fost și activistă a mișcării feministe, curent care în acea perioadă a căpătat puternică amploare în Europa și America de Nord.

În 1918, spitalul a fost redenumit, în onoarea ei, Elizabeth Garrett Anderson Hospital.

Citește și

Știința își dezvăluie misterele. De la astronomie, la ciocolată, vaccinare sau roboți, afli tot la #BSF2018!

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.