fbpx

Edupedu.ro: ARACIP nu va mai verifica autorizația ISU pentru școlile și grădinițele de stat sau private

Autorizația ISU de securitate la incendiu a fost eliminată oficial dintre condițiile pentru autorizarea și acreditarea școlilor și grădinițelor de stat și private, anunță Edupedu.ro.

Potrivit sursei citate, în Monitorul Oficial a apărut astăzi o lege care stipulează că Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) nu mai trebuie să verifice autorizația de securitate la incendiu, înainte de a propune autorizarea/acreditarea unei școli sau grădinițe.

În schimb, primăriile și proprietarii imobilelor în cazul școlilor private au de acum înainte obligația să obțină autorizația de securitate la incendiu, fără ca ea să mai fie condiție pentru acreditare, se arată în legea publicată astăzi, 26 noiembrie 2019, în Monitorul Oficial.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută Educație Privată, ministrul Educației, Monica Anisie, întrebată despre condițiile diferite în care se raportează la autorizația ISU instituțiile de învățământ de stat și cele private, afirma: ”Nu știam că se întâmplă așa, sincer. Dar mi-ați dat o temă și trebuie să vedem care este soluția. Avizele pentru funcționare vin de la ARACIP. Chiar mă voi documenta, să vedem care este soluția, pentru că într-adevăr, trebuie să măsurăm lucrurile cu aceeași măsură. ”
În vara acestui an, a devenit de notorietate cazul Oanei Moraru, fondatoarea școlii Helikon, care a acuzat ARACIP de abuz în serviciu și de ”bătaie de joc”, pentru că reprezentanții instituției ar refuza să îndeplinească formalitățile necesare înființării unei noi școli în București. Obiectul controversei era chiar autorizația ISU.