MEC: Banii pierduți la rectificarea bugetară erau pentru proiectul ”România digitală”, care nu avea cerere de finanțare

Ministerul Educației informează, într-un comunicat de presă, că suma de 2 miliarde de lei tăiată din bugetul ministerului la rectificarea bugetară era destinată unui proiect cu fonduri europene care, însă, nu avea redactată și aprobată cererea de finanțare. Proiectul respectiv fusese anunțat de fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu.

Comunicatul ministerului, integral:

În pregătirea deciziilor aferente rectificării bugetare, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a procedat la analiza veniturilor și cheltuielilor pentru anul 2019.

Proiectul „România modernă, România digitală”, anunțat de fostul ministru al Educației, a fost introdus în Bugetul ministerului pentru anul 2019, la titlul 58: „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020”. Acest proiect era destinat schimbării sistemului de predare a lecţiilor, prin achiziţionarea de table inteligente și de tablete. Proiectul în cauză, în valoare de 2 miliarde lei, din care 400.000 lei reprezintă cofinanțarea națională, iar 1.600.000.000 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile, nu a fost scris, și cu atât mai puțin implementat.

Până în acest moment, nu a fost redactată și aprobată cererea de finanțare.

Prin urmare, pentru rectificarea bugetară, bugetul MEC a fost diminuat cu suma prevăzută pentru acest proiect nerealizat.

Activitatea curentă a sistemului de educație nu este afectată, existând fonduri suficiente pentru susținerea cheltuielilor operaționale, așa cum au fost planificate.