fbpx

Grădinițele Bergman au organizat ”secții de votare” pentru cei mici. Candidații au fost eclerul și brioșa

Cu două zile înainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, cele două grădinițe Bergman din Capitală le-au oferit preșcolarilor ocazia de a experimenta ce înseamnă votul. În secții de votare organizate foarte asemănător cu cele reale, micii alegători s-au pronunțat asupra desertului care urmează să fie în meniul de lunea următoare.

Jurnalista Oana Botezatu a povestit pe pagina sa de Facebook cum a decurs scrutinul:

Grădinița băieților s-a transformat azi în secție de votare. N-au votat pentru prezidențiale, cum vom face noi duminică 😉, dar tot o alegere care contează au avut și ei de făcut. Au votat desertul pentru ziua de luni. Au avut de ales între două variante: brioșă și ecler. 😁

vot

Liste electorale, buletine de vot, cărți de alegător, urne de vot, cabine de votare, vot secret, delegați (colegii mai mari,) președinți de secție (educatorii), ștampile, birou electoral, numărătoare oficială, procese verbale – totul s-a făcut ca la carte, căci votul e ceva serios chiar și când ai 2, 3, 4 sau 5 ani.

vot 2 “Sunt copii, ce știu ei?!” – aud des asta și mi se pare că, noi, oamenii mari, greșim enorm când îi subestimăm pe cei mici. Copiii nu doar că știu mai multe decât credem, dar și înțeleg mai multe decât ni se pare nouă. Iar când nu știu și când nu înțeleg, e de datoria noastră să le povestim și să le explicăm realitatea.

De aia mi se pare că ce s-a întâmplat azi, la grădiniță, este un exercițiu nu doar frumos, ci și necesar. Oamenii, chiar și când sunt (foarte) mici, trebuie să știe despre libertate, democrație, implicare socială, vot, importanța exercitării dreptului la vot, alegeri; despre cât de mult contează să îți spui părerea și să pui ștampila pe ce îți dorești. E un drept valoros votul – asta a fost, pe scurt, lecția (în joacă) de la grădiniță. O lecție pe care ar trebuie, poate, să ne-o reamintim și noi, mai des.

vot 3

Sigur că, la final, unii copii vor fi necăjiți că nu a câștigat brioșa, ci eclerul (sau va fi invers, nu știu, nu s-a anunțat rezultatul scrutinului 😁), dar bucuria și dezamăgirea vin mereu la pachet cu alegerile electorale (și e mai bine să știe asta de mici, ca să accepte mai ușor când se fac mari).

Nu știu ce au votat băieții mei, v-am zis că a fost vot secret, dar eu clar aș fi ales eclerul. ❤️

#fiecarevot #educatiecivica #lagradinita

Rezultatul votului a dat câștig de cauză brioșei:

Total voturi: 63 Anulate: 1 Vot brioșă: 34 Vot ecler: 28