fbpx

Activista Greta Thurnberg a fost declarată Persoana Anului 2019 de revista TIME

Activista adolescentă din Suedia Greta Thurnberg a fost declarată de revista TIME drept Persoana Anului 2019, anunță CBS News. Titlul este unul pe care publicația americană îl acordă încă din anul 1927, inițial în formula ”Bărbatul Anului/Femeia Anului”.

 

Greta Thunberg este o adolescentă suedeză în vârstă de 16 ani, activistă pe teme legate de ecologie, care a reușit să creeze un impact puternic prin mesajele sale. Ea a fost nominalizată anul acesta și la Premiul Nobel pentru Pace, însă nu a obținut distincția oferită de Academia Suedeză.

Adolescenta a declarat și o ”grevă școlară”, pentru a reuși să călătorească pentru a-și transmite mesajul în țări din întreaga lume.

Ea s-a făcut remarcată, de asemenea, prin discursul pe care l-a susținut la Summitul ONU dedicat schimbărilor climatice.

”Suntem în toiul unui colaps climatic, şi ei nu pot vorbi decât despre bani şi despre basme privind o creştere economică eternă. Nimic din toate acestea nu este normal. Eu nu ar fi trebuit să fiu aici. Ar fi trebuit să fiu la şcoală, pe celălalt mal al oceanului. Şi tot voi apelaţi la mine pentru speranţă? Cum îndrăzniți?! Mi-aţi furat visele şi copilăria cu vorbele voastre goale. Şi totuşi, fac parte dintre cei norocoşi. Sunt oameni care suferă. Sunt oameni care mor. Ecosisteme întregi se prăbuşesc. Ne aflăm la începutul unei extincţii în masă. Iar voi nu vorbiţi decât despre bani şi despre basme privind o creştere economică eternă. Cum îndrăzniţi?!” , le-a transmis adolescenta șefilor de state și de guverne.