fbpx

”Cum îndrăzniți?!” Discurs emoțional ținut de activista Greta Thunberg în fața liderilor lumii

Activista suedeză Greta Thunberg a avut un mesaj puternic către liderii mondiali, la Conferința ONU pentru Acțiune Climatică, desfășurat la New York.

”Suntem în toiul unui colaps climatic, şi ei nu pot vorbi decât despre bani şi despre basme privind o creştere economică eternă. Nimic din toate acestea nu este normal. Eu nu ar fi trebuit să fiu aici. Ar fi trebuit să fiu la şcoală, pe celălalt mal al oceanului. Şi tot voi apelaţi la mine pentru speranţă? Cum îndrăzniți?! Mi-aţi furat visele şi copilăria cu vorbele voastre goale. Şi totuşi, fac parte dintre cei norocoşi. Sunt oameni care suferă. Sunt oameni care mor. Ecosisteme întregi se prăbuşesc. Ne aflăm la începutul unei extincţii în masă. Iar voi nu vorbiţi decât despre bani şi despre basme privind o creştere economică eternă. Cum îndrăzniţi?!” , le-a transmis adolescenta șefilor de state și de guverne.

Alte pasaje din discurs:

  • Vreme de peste 30 de ani datele ştiinţifice au fost clare ca lumina zilei. Cum de îndrăzniţi să continuaţi să întoarceţi ochii şi să veniţi aici şi să spuneţi că faceţi suficient, când politica şi soluţiile necesare nu se văd nicăieri la orizontSpuneţi că ne „auziţi” şi că înţelegeţi urgenţa. Dar, indiferent cât de mâhnită şi înfuriată sunt, eu nu vreau să cred acest lucru. Fiindcă, dacă aţi fi înţeles pe de-a-ntregul situaţia şi tot continuaţi să nu acţionaţi, atunci aţi fi malefici. Iar eu refuz să cred asta.â
  • Astăzi nu vor fi prezentate aici nici un fel de soluţii ori planuri bazate pe aceste cifre. Pentru că cifrele sunt prea incomode. Iar voi încă nu sunteţi suficient de maturi pentru a spune lucrurilor pe nume.Ne dezamăgiţi. Însă tinerii încep să vă priceapă trădarea.Ochii tuturor generaţiilor viitoare sunt aţintiţi asupra voastră. Iar dacă voi veţi alege să ne dezamăgiţi, eu vă spun că nu vă vom ierta niciodată. Nu vă vom permite să scăpaţi nepedepsiţi. Chiar aici, chiar acum, trasăm o linie. Şi schimbarea vine, indiferent dacă vă place sau nu.

Intervenția poate fi urmărită aici:

 

Greta Thunberg este o adolescentă suedeză în vârstă de 16 ani, activistă pe teme legate de ecologie, care a reușit să creeze un impact puternic prin discursul său de la Forumul Economic de la Davos.

”Ne-a luat foc casa. Nu vreau speranța voastră. Vreau să intrați în panică și să faceți ceva!”, le-a transmis ea liderilor politici, patronilor de presă și oamenilor de afaceri care au participat la reuniune. Ea  a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.