fbpx

Noul rector al Universității București este Marian Preda

Marian Preda a fost ales rector al Universității București. Anunțul a fost făcut de profesorul Cristian Preda, pe pagina sa de Facebook.

Contracandidatul lui Marian Preda a fost istoricul Laurențiu Vlad, care câștigase primul tur de scrutin. În afara carierei universitare, Laurențiu Vlad a fost și  președinte al Institutului de Studii Conservatoare al lui Dan Voiculescu.

Cum se prezintă Marian Preda, pe pagina sa de internet:

Sunt sociolog și profesor universitar. Funcționez neîntrerupt în Universitatea din București din 1990. Prezidez Senatul Universității din București din decembrie 2015. Am condus Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București între 2000 și 2015 – mai întâi ca prodecan, apoi ca decan. Acolo predau, din 1994, cursuri de Management strategic, Comportament organizațional, Politici sociale și Sociologia timpului.

Sunt licențiat în inginerie mecanică. Fac parte din prima serie de studenți sociologi a României eliberate de Revoluția din 1989. Am absolvit un master în politici sociale (Universitatea din București, 2005) și un al doilea în business administration (Tiffin University, SUA, 2006). Am beneficiat de mai multe stagii de formare în străinătate (de exemplu, la University of Cambridge și la George Washington University, cu o bursă Fulbright). Sunt doctor în sociologie din 2001 și profesor universitar conducător de doctorate din 2006.

În ultimii 25 de ani, în paralel cu profesia academică, am fost manager, consultant sau expert în numeroase proiecte cu finanțare națională sau internațională. Am colaborat cu organizații precum ONU – în mod special UNICEF și UNDP –, Banca Mondială, Bernard Brunhes International (BBI), Comisa Europeană (programe PHARE și POS-DRU).

Am fost, de asemenea, președintele Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice (2009-2010), membru al Comisiei Naționale pentru Populație (2007-2009, 2010-2012), președinte al Societății Sociologilor din România, între 2010 și 2012, și președintele Consiliului Statistic Național (2016-2018, 2018-2010) al Institutului Național de Statistică.

Sunt autor sau coautor a 26 de cărți (dintre care două ca unic autor și cinci ca prim-autor sau coordonator). Am publicat numeroase articole dintre care 10 sunt indexate de Web of Science – Clarivate (două în „zona roșie” și unul în „zona galbenă”) și am fost citat de peste 570 de ori, înregistrând un h-index de 11. Mai multe informații se găsesc pe Google Scholar. Lista publicațiilor se poate consulta aici.

Relația cu politica

Marian Preda a fost pentru un an preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, fundaţie pe care s-a construit Partidul Mişcarea Populară. Sociologul a demisionat din această funcţie în iunie 2014, la două zile după ce Elena Udrea a câştigat şefia PMP (sursă şi detalii).