fbpx

EXCLUSIV Sorin Cîmpeanu: Ce va conține materia ”Educație pentru viață”

Materia ”Educație pentru viață”, despre care premierul Florin Cîțu a anunțat că va fi obligatorie începând cu anul viitor, va conține mai multe module. Acestea urmează să fie introduse din clasa a V-a, iar conținutul va fi adaptat în funcție de vârsta elevilor.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat pentru Educație Privată ce va conține noua materie. Declarația ministrului, integral:

În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației.
LEN prevede la art 65. alin. (4) că planurile cadru și programele școlare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educației.
Tot LEN, la art. 5 alin. (1), prevede că, în domeniul educației, dispozițiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea, se aplică dispozițiile Legii educației naționale.
Pe această bază legislativă, Ministerul Educației își asumă promovarea unei discipline obligatorii – “Educație pentru viața”, care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, MODULE obligatorii, adaptate vârstei elevilor:
– Educație civică
– Educație sanitară
– Educație sexuală
– Educație pentru alimentație sănătoasă
– Educație pentru prim-ajutor
– Educație juridică
– Educație financiară
– Educație rutieră

În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societății actuale și, în special necesităților elevilor, evitând supraîncărcarea programei școlare cu un număr excesiv de discipline.
Pe principiul orei de religie, în cazul părinților care ar putea opta expres pentru a-și retrage copiii de la modulul de Educație sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obținută la “Educație pentru viața”, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obținute pentru n-1 module.

 

Premierul Florin Cîțu s-a declarat, în această seară, ”foarte supărat” după votul din Senat cu privire la educația sexuală în școli. El a anunțat că, de la anul, va fi introdusă în școli materia ”Educație pentru viață”, ca disciplină obligatorie. 

”Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vor și am luat decizia și o va implementa. Curricula ține de Ministerul Educației. Va introduce de anul viitor o clasă care se va numi ”Educație pentru viață”. Bineînțeles că va fi introdusă obligatoriu, dar persoanele care doresc, părinții care doresc să își retragă copiii din acea clasă vor putea să o facă. Va funcționa exact ca ora de religie. Ministrul va anunța de zilele următoare, decizia este luată”, a spus premierul, la TVR.

2 comments

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.