fbpx

26 ianuarie 1904: Se naște Ancel Keys, descoperitorul relației dintre grăsimile saturate și bolile cardiovasculare

Foto credit@ ww.startribune.com

Ancel Keys, născut pe 26 ianuarie 1904, a fost un cercetător și profesor american cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul nutriției și sănătății publice. Keys a fost un pionier în studiul relației dintre alimentație, colesterol și bolile cardiovasculare.

Keys a obținut diploma de licență în economie la Universitatea Berkeley din California și a lucrat inițial în domeniul economiei. Cu toate acestea, interesul său pentru nutriție și sănătate l-a determinat să-și schimbe direcția de cercetare și să obțină un doctorat în fiziologie la Universitatea din Cambridge.

Una dintre cele mai cunoscute contribuții ale lui Keys este Studiul celor Șapte Țări, care a început în anii 1950 și a implicat monitorizarea dietei și sănătății a peste 12.000 de bărbați din șapte țări diferite. Studiul a arătat o corelație între consumul ridicat de grăsimi saturate și colesterol și incidența bolilor cardiovasculare. Această descoperire a fost revoluționară la acea vreme, deoarece contradicea ideea larg răspândită că grăsimile saturate nu au un impact semnificativ asupra sănătății.

Foto credit@https://www.truehealthinitiative.org

Pe baza rezultatelor studiului, Keys a susținut necesitatea unei alimentații sănătoase, bogate în fructe, legume și grăsimi nesaturate, și a avertizat asupra consumului excesiv de grăsimi saturate și colesterol. Aceste recomandări au avut un impact semnificativ asupra politicilor de sănătate publică și au contribuit la schimbarea obiceiurilor alimentare în întreaga lume.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Cu toate acestea, cercetările lui Keys au fost, de asemenea, criticate de unii cercetători și organizații. Unii susțin că el a selectat datele în mod selectiv pentru a susține teoria sa și că nu a luat în considerare alte factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi fumatul sau sedentarismul. De asemenea, există dezacorduri cu privire la impactul exact al grăsimilor saturate asupra sănătății și dacă acestea sunt într-adevăr cauza principală a bolilor cardiovasculare.

Rația unui soldat în al doilea război mondial, intitulată K-ration

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ancel Keys a servit ca consultant în nutriție pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite. El a dezvoltat rățiile alimentare pentru piloții și echipajele de avioane, asigurându-se că acestea sunt echilibrate și nutritive.

În 1958, Keys a publicat cartea „Eat Well and Stay Well”, în care a prezentat cercetările sale despre alimentația sănătoasă și impactul acesteia asupra sănătății. Cartea a devenit un bestseller și a contribuit la creșterea conștientizării publicului cu privire la importanța unei alimentații echilibrate.

Keys a primit numeroase premii și distincții pentru contribuțiile sale în domeniul nutriției și sănătății publice, inclusiv Medalia Națională pentru Știință în 1996.

După pensionare, Keys și soția sa, Margaret, s-au mutat în Italia, unde au trăit într-o casă pe malul lacului Como. Aici, Keys a continuat să studieze și să scrie despre nutriție și sănătate până la moartea sa în 2004, la vârsta de 100 de ani.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

25 ianuarie 1955: Este realizat ceasul care are o întârziere de 1 secundă la 300 de ani

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.