Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acuzată de hărțuirea unui avertizor de integritate

foto: uaic.ro

de Liviu Ardelean

Andrei Dumbravă, lector la Facultatea de Psihologie, susține că este ținta unor anchete disciplinare abuzive după ce a semnalat public nereguli grave în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Instanța i-a dat dreptate într-unul dintre procese, dar el susține că presiunile continuă. România are, teoretic, o legislație care protejează avertizorii de integritate, dar aplicarea acesteia rămâne o problemă.


Educație Privată a solicitat încă de vineri, 7 februarie 2025, un punct de vedere oficial din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu privire la anchetele disciplinare și acuzațiile formulate de Andrei Dumbravă. Până la publicarea acestui articol, instituția nu a oferit un răspuns.


Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este din nou în centrul unei controverse, după ce lectorul Andrei Dumbravă a făcut publice o serie de acuzații privind presiuni academice, lipsa transparenței instituționale și represalii asupra sa pentru că a semnalat nereguli. El afirmă că a fost anchetat și sancționat disciplinar în mod abuziv, iar recent, o nouă cercetare disciplinară a fost declanșată împotriva sa.

Totul a început în ianuarie 2021, când Dumbravă a refuzat să acorde tratament preferențial unor studente la examenul de Neuropsihologie, conform cererii venite din partea decanului Ștefan Boncu și a prodecanului Nicoleta Popa. Lectorul susține că i s-a cerut să ofere evaluări speciale pentru două studente care nu participaseră la testările de parcurs în termenul stabilit pentru toți colegii lor.

Decizia acestuia a generat un val de nemulțumire în rândul studenților, iar peste 100 dintre ei au protestat. Într-un răspuns transmis prin e-mail, decanul ar fi afirmat că situația acestora este „dincolo de orice regulament”.

La câteva luni după acest incident, Dumbravă a fost supus unei anchete disciplinare, iar în mai 2021 a fost sancționat. Printre acuzațiile aduse se numărau „defăimarea psihologiei ca știință”, „introducerea în facultate a unor persoane străine” – de fapt, un fost student devenit cercetător la King’s College London – și utilizarea unei platforme neoficiale pentru predare online, deși acesta afirmă că nu fusese informat despre obligația de a folosi WebEx.

„La ancheta disciplinară, comisia de disciplină, formată din trei colegi din facultate, nu a spus niciun cuvânt despre anchetă, așa cum o arată și înregistrarea anchetei, depusă împreună cu transcrierea ulterior la instanță. Unul dintre cei trei membri ai comisiei de anchetă a plecat fără să se mai întoarcă, iar ceilalți doi i-au ascultat pe decan și șeful de departament cum au condus ostilitățile. Deși atât Codul Muncii, cât și Legea Educației dau dreptul salariatului anchetat disciplinar să susțină toate apărările în favoarea sa și deși am depus o apărare de 150 de pagini, în care referențiam date, articole de lege și de regulament care demontau fiecare acuzație, sancțiunea a fost semnată de comisie în aceeași zi, pe 11 mai. În decizia de sancțiune, primită de mine pe 27 mai, nu s-au înlăturat aproape niciuna dintre apărări, iar sancțiunea a fost aplicată abuziv, cu încălcarea Codului Muncii care spune la art. 251 că, «sub sancțiunea nulității absolute […] în decizie se cuprind, în mod obligatoriu […] motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat». Realitatea e că sancțiunea respectivă fusese de facto dată chiar de dinaintea începerii anchetei disciplinare. Nicio apărare nu conta, pentru că verdictul fusese deja ordonat. Două instanțe, fond și apel, au constatat nulitatea absolut a deciziei de sancționare”, a declarat lectorul pentru Educație Privată.

Cea mai gravă acuzație a fost însă „defăimarea instituției”, după ce Dumbravă a semnalat că facultatea înscrie anual mai mulți studenți decât poate acomoda în sălile de curs.

„La acel moment, ca și acum, Facultatea de Psihologie scotea anual la concurs 280 de locuri la licență, deși cea mai mare sală are 140 de locuri. Studenții, ale căror cursuri erau programate cu întreaga serie, stăteau în picioare la cursuri. Le spusesem studenților și că universitatea le încălca dreptul la practică în afara instituției, atunci când ignora art. 150 (4) fără a pune la dispoziție studenților vreun loc de practică. Aceste dezvăluiri și altele similare, făcute studenților, constituiau «defăimarea instituției», o acuzație pe care o aud adesea avertizorii în interes public când sesizeară încălcarea legii”, mai spune Andrei Dumbravă.

Justiția îi dă dreptate, dar hărțuirea continuă

Procesul intentat de Dumbravă împotriva universității a durat peste doi ani, iar instanțele au declarat sancțiunea disciplinară nulă, constatând că cercetarea fusese viciată. Instanța de apel a invocat inclusiv jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), subliniind importanța libertății academice și protecția cadrelor didactice care își exprimă opiniile profesionale.

Cu toate acestea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași nu a oferit un răspuns oficial privind decizia justiției și nici nu a luat măsuri împotriva celor care au orchestrat ancheta disciplinară. În schimb, Dumbravă susține că presiunile asupra sa au continuat.

Pe 3 februarie 2025, instituția academică a fost sancționată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pentru că decanul ar fi transmis către toți colegii din departament datele sale personale dintr-un dosar de chemare în judecată. Două zile mai târziu, lectorul a fost informat că este din nou cercetat disciplinar.

O nouă anchetă

De această dată, Dumbravă este acuzat că ar fi „intimidat studenții” după ce le-a comunicat clar regulile de examinare la cursul opțional de Psihopatologie. Acesta afirmă că noul regulament impus de universitate îi obligă pe studenți să aleagă discipline opționale fără a avea posibilitatea de a afla detalii despre modul de evaluare sau stilul de predare al profesorilor. Din acest motiv, a considerat necesar să le ofere toate informațiile înainte ca aceștia să se înscrie.

„De data asta, sunt acuzat că aș fi intimidat studenții, pentru că le-am transmis că la Psihopatologie, o disciplină opțională pe care o predau, evaluarea de seminar se face prin teste grilă, iar examenul este oral, examen care, așa cum spune regulamentul studenților despre evaluările orale, «nu poate fi contestat».  Începând cu anul universitar curent, Universitatea a modificat procedura de înscriere la disciplinele opționale. Dacă până anul trecut, înscrierea la opționale se făcea prin completarea unei fișe semestriale la începutul fiecărui semestru, de anul acesta înscrierea se face anual, la începutul anului universitar. Studenții care au discipline opționale în semestrul 2 nu mai au opțiunea de a vizita câteva săptămâni diveresele opționale vizate, ca să poată afla cum se susține evaluarea, ce stil de predare are profesorul, ci trebuie să facă alegeri în orb de la început pentru întregul an universitar.

Prin urmare, m-am dus la studenții care urmau să poată alege acest curs în semestrul II și le-am spus cum se dă examenul, dar și care este statutul meu în facultate. Am văzut tratamentul de care a avut parte colaboratorul meu de la Londra, chiar dacă fusese student al facultății, prin simpla asociere cu mine. Doream ca cei care se înscriu la această disciplină s-o facă în deplină cunoștință de cauză. În lipsa altor pretexte pentru hărțuirea unui avertizor, aceast anunț pe care l-am făcut studenților a devenit temei de anchetă disciplinară, cu o comisie numită în mare viteză, săptămâna trecută, din colegi care sunt subalterni ai decanului care declarase în 2021 două studente ca aflându-se “dincolo de orice regulament”, iar președintele comisiei de anchetă e în plus subalternul directorului de departament de psihologie, director despre care am făcut semnalările în materialul Școala9/HotNews și care a co-semnat, împreună cu decanul, referatul abuziv de anchetă disciplinară care a dus la sancțiunea disciplinară ilegală din 2021”, a explicat Dumbravă pentru Educație Privată.

Lipsa protecției avertizorilor de integritate

România are, teoretic, o legislație care protejează avertizorii de integritate, dar aplicarea acesteia rămâne o problemă. Legea 361/2022 obligă instituțiile publice să creeze un mecanism intern de protecție a angajaților care semnalează nereguli. Cu toate acestea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” nu pare să fi implementat această obligație.

Mai mult, în răspunsul oferit pentru o investigație realizată de Școala9 și HotNews, universitatea ar fi afirmat că sesizările privind încălcarea Legii Educației nu intră sub protecția legislației avertizorilor de integritate, ceea ce ar însemna că orice profesor care semnalează public încălcări ale drepturilor studenților sau ale normelor academice poate fi sancționat fără a beneficia de protecție legală.

În ciuda presiunilor, Andrei Dumbravă declară că va continua să semnaleze problemele din învățământul superior: „Voi continua să rămân avertizor în interes public și să vorbesc despre lucrurile care trebuie schimbate. Cam astea sunt, însă, costurile, dacă vrei să fii avertizor în instituția care e, din 1860, prima universitate modernă a României”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.