fbpx

„Teorema lui Precup” a ajuns la Curtea Constituțională. Cât înseamnă 2/3 din 15, la decizia judecătorilor

foto: Freepik.com

Curtea Constituțională va dezbate, pe 26 octombrie, la sesizarea unui judecător, modul în care trebuie interpretat un articol din Codul Administrativ ce privește majoritatea calificată. În speță, este vorba de numărul de voturi necesar pentru majoritatea calificată în Consiliul Local Mogoșoaia, unde numărul de consilieri este 15. Primarul comunei a demonstrat cu creta pe tablă, că 2/3 din 15 înseamnă 9,99, ca să poată trece proiectele pentru Sectorul Zero, informează Buletin de București.

În ianuarie 2022, Primăria Mogoșoaia a întrebat, într-o adresă oficială, Universitatea Politehnică București dacă două treimi din 15 înseamnă 9.99. Miza era politică și a reprezentat subiectul principal al unei ședințe de Consiliul Local. Punctul de pe ordinea de zi care a făcut apel la cunoștințele de matematică ale aleșilor locali din Mogoșoaia a fost cel pentru modificarea majorității calificate.

Primarul a vrut neapărat ca numărul necesar de voturi pentru aprobarea exproprierilor din comuna sa să nu mai fie 11, așa cum stabilise același Consiliu Local în aprilie, aplicând legea, ci 10, potrivit jurnaliștilor de la Buletin de București. 

Ca să-și dovedească cunoștințele de matematică, primarul Precup a ieșit la tablă. Cu creta în mână, el le-a demonstrat consilierilor noua teoremă a matematicii.

„Vorbim de o matematică în care trebuie să respectăm regulile matematice. Dacă ne amintim, din matematică, 2/3 ori 15. O luăm pe regula matematică, da? Cum se fac operațiile în matematică, în ce ordine de fac? Așa scrie în lege, se înmulțește fracția, cu numărul de consilieri. Așa scrie în lege.

Fracția este 2/3, în matematică, puteți căuta repede pe Google, în matematică, ordinea operațiilor este de la stânga la dreapta. Prima operație care se face, este 2/3. Adică 0.66. A doua operație este ori 15. Care îți dă, GHICI, 9,99. ÎN LUMEA REALĂ”, spunea primarul din Mogoșoaia, Paul Precup, la începutul acestui an.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.