fbpx

Un corp de gheață albastră, căzut pe acoperișul unei case, este analizat la Universitatea A.I.Cuza

Foto: AGERPRES

Un bulgăre de gheaţă care a străpuns acoperişul şi plafonul unei case din Târgu Frumos a devenit subiect de studiu pentru cercetătorii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), anunță AGERPRES.

Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul UAIC, a declarat că aceasta este una dintre cele mai mari bucăţi de gheaţă care cade din atmosferă la sol.

„Ieri (marţi – n.r.) am fost anunţat că în Târgu Frumos a căzut un corp neobişnuit, foarte mare, de până la un kilogram, şi diametru de 20 de centimetri. Şi culoarea era neobişnuită – un albastru intens. Acest corp a căzut peste o locuinţă, foarte aproape de proprietar. Este un corp neobişnuit. Nu exclud cauzele naturale, dar şi cele antropice. Acest corp de gheaţă este sub analiză de laborator. Voi reveni cu un punct clar după efectuarea analizelor de laborator. În momentul de faţă a fost recuperat un fragment de 400 de grame şi cu un diametru de cel puţin 10 centimetri. El a fost mult mai mare. A avut o viteză foarte mare, masa a fost mare, iar impactul a fost atât de violent încât a spart acoperişul ranforsat şi un plafon de o duritate foarte mare”, a declarat, pentru AGERPRES, Silviu Gurlui.

Potrivit acestuia, corpul de gheaţă a fost recuperat de localnicul din Târgu Frumos şi pus în congelator, ulterior el fiind dus şi depozitat la Facultatea de Fizică şi este ţinut la o temperatură de până la -10 grade Celsius.

„Culoarea acestui bulgăre de gheaţă, albastru intens, este destul de ciudată. Spre exemplu, bucăţi de grindină comparabile cu ceea ce a căzut în Târgu Frumos au fost înregistrate prin anul 2010 în SUA, având aproximativ 500 de grame în greutate şi 20 de centimetri în diametru. Avea însă o culoare albă, o culoare obişnuită, rezultată dintr-un proces natural de formare a grindinei când condiţiile meteorologice favorizează creşterea pe înălţime a formaţiunii”, a mai spus Silviu Gurlui.