
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, susține că cei care au plecat în străinătate acum 15-20 de ani se vor reîntoarce în țară odată cu deschiderea Aeroportului de la Brașov, argumentând că și-au dat seama că nu au curaj să îi lase în școlile din Franța, Germania, Olanda și alte țări pentru că sunt nesigure, potrivit We Radio Sfântu Gheorghe.
Românii sunt protagoniști în statisticile cu privire la elevii străini înscriși în școlile italiene: 156.715 erau înscriși în anul școlar 2019/2020, reprezentând 17,9% din totalul elevilor străini, potrivit datelor prezentate de publicația din diaspora rotalianul.ro.
„În Transilvania, conform datelor de la Recensământ, Bistrița-Năsăud este singurul județ unde s-a mărit populația. L-am întrebat pe colegul meu din Bistrița-Năsăud cum s-a întâmplat acest lucru și mi-a zis exact ceea ce simt și eu deja: au venit oamenii acasă. Și vă spun de ce: pentru că cei care s-au dus în străinătate acum 10-15-20 de ani, au ajuns la o situație materială destul de corectă, și-au întemeiat familii, au început să aibă copii. Când a venit momentul să dea copiii la școală, la 6-7 ani, și-au dat seama că nu au curaj să îi lase în școlile din Franța, Germania, Olanda și alte țări, unde zilnic vedem în presa internațională ce se întâmplă. Și atunci, părinții și-au dat seama că mai bine se întorc acasă, pentru că la noi în Transilvania, de pildă, siguranța cetățeanului și siguranța copiilor în mediul educațional este mult mai ridicată decât siguranța copiilor și a oamenilor în Occident (…)”, a declarat Tamás Sándor la We Radio.
Potrivit unui raport al Ministerului Educaţiei, în România s-au înregistrat aproape 10.000 de acte de violenţă în unităţile de învăţământ numai în anul şcolar 2021 – 2022. Pe de altă parte, Poliţia Română a prezentat un bilant conform căruia în luna septembrie a anului trecut au fost sesizate 340 de infracțiuni în incinta școlilor şi 33 comise în apropierea acestora.
Apartenența la Uniunea Europeană a accelerat migrația spre țări precum Spania, Italia sau Marea Britanie. Numărul emigranților români trece de 3,5 milioane, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), peste 2 milioane dintre aceștia emigrând după 2000. În 2016, românii formau a patra cea mai mare comunitate de emigranți în țările OCDE, după cele din Mexic, India și Polonia. OCDE include 38 de state membre, cu economii dezvoltate, de la Germania, Franța, Marea Britanie și Italia la SUA, Japonia și Canada. În toate aceste țări, școlarizarea este obligatorie, iar copiii românilor participă la cursuri, potrivit Europa Liberă.
Cate acte de violenta s-au inregistrat in scolile din Ro stim, macar cu aproximatie. Era normal sa verificati cam cate acte de violenta sunt si in restul tarilor mentionate. Pentru a compara.
Am locuit pentru cateva perioade in Franta si va asigur ca aceste acte au devenit o normalitate, ceva banal acolo. Nu mai apar nici in presa, nici la nivel local nu se iau masuri. E ceva obisnuit si se trateaza ca atare. Elevi care se injunghie intre ei, profesori injunghiati de elevi, batai in scoli, copii cu diferite deficiente, victime ale colegilor etc. (comportamentul protestatarilor care dau foc la tot ce intalnesc in cale, care distrug, care se bat parte in parte cu fortele de ordine cred ca este mai mult decat graitor. Mai ales ca ei protesteaza oricand, din orice si cam mereu se ajunge la aceeasi situatie. Acesti protestatari au fost, unii dintre ei, acum nu multa vreme, elevi. In urma protestelor, unii raman mutilati pe viata. De asemenea, jurnalisti, fotografi etc care raman mutilati si se lupta ani in sir cu statul francez). Elevi care fumeaza si se drogheaza, din nou, reprezinta o normalitate.
De asemenea, gradul de analfabetism functional la ei este f ridicat. Copii care ajung la liceu si abia stiu sa scrie (cu f multe greseli) si sa citeasca. Care abia reusesc sa rezolve exercitii elementare de matematica. Nu mai spun de alte materii. Si abandonul scolar stiu ca e ridicat.
Profesori care fac greseli elementare de scriere, nu stiu timpurile verbelor, nu stiu sa conjuge verbe simple, habar nu au de accente, nu stiu nici macar cateva cuvinte in engleza (nu mai zic de alte limbi). Profesori care nu pot pronunta un nume in engleza (sau in alta limba), il copiaza pe tabla litera cu litera si mentioneaza ca nu e nevoie sa se retina ce a facut omul respectiv din cauza ca nu e francez. Profesori x.enofobi pana la apogeu care fac diferente intre elevi/ studenti francezi/straini (se foloseste, de catre profesori, fara jena, inclusiv expresia „franco-français”-adica doar francezii „curati”. Elevi/ studenti sau profesori care te ironizeaza fiindca tu vorbesti corect gramatical (asa cum ai invatat la scoala, in Ro, fara a folosi regionalisme, cuvinte prescurtate, jargoane) iar ei isi imagineaza ca vrei sa-i „umilesti” pe ei.
Ar fi multe de povestit, multi isi imagineaza ca „in vest” nu exista abandon scolar, nu exista analfabetism, nu exista saracie, coruptie, ca totul e bine si frumos. Nu e chiar asa. Doar ca ei niciodata nu isi vor critica, batjocori conationalii, nu vor arata cu degetul niciodata spre ei. Isi spala rufele mereu in familie si, daca ai indraznit sa spui ceva despre un francez, de exemplu, chiar daca ai dreptate, nu-ti va fi prea bine. Cred ca suntem singurul popor care vedem tot raul din lume doar la noi. Desi „exportam” atatia oameni scoliti, crescuti aici si dusi acolo doar sa „produca”. Si sunt atatia care fac performanta in multe domenii, ridicand economia tarilor respective.
Unii spun ca pleaca din cauza saraciei. Si atunci cum se explica faptul ca sunt (multe) zeci de mii de studenti romani in vest care cheltuie sume impresionante pe studii? Bani castigati de parinti in Romania. Copiii si nepotii „vedetelor”- toti pleaca „in vest”. Din cauza saraciei? Sau multi care au acumulat aici averi pleaca. Tot din cauza saraciei?
Si chiar daca, aparent, nu are legatura cu subiectul, ma intreb, de ce nu au iesit la proteste francezii si atunci cand ministrul lor de justitie, trimis in judecata pentru conflict de interese a refuzat sa-si dea demisia, incurajat chiar de Macron. Cum e cu romanii care nu mai suporta coruptia si bataia de joc a politicienilor romani, dar in Franta nu au avut vreo problema pe acest subiect? (si nu doar in Franta, ca exemple asemanatoare sunt peste tot).
Sincer, cred ca ne-am obisnuit sa facem din orice lucru marunt ditamai tragedia si nu apreciem ceea ce avem. La orice bataie de vant, nu ne gandim decat „sa plecam ca nu se mai poate”. Sunt atatea popoare unde se traieste infinit mai rau decat la noi, cu razboaie, cu criminalitate ridicata, droguri, teama de a iesi din casa, cu saracie incomparabil mai accentuata decat la noi, fara drepturi pt femei sau chiar pt oameni, in general. Si nu cred ca se plang cum ne plangem noi. In orice caz, de plecat, clar nu pleaca asa cum pleaca romanii. Poate daca am renunta la plansul asta si am vedea cat de norocosi suntem comparativ cu altii care doar viseaza sa aiba ce avem noi, am lupta putin, nu ne-am mai gandi strict la propriul scop, ne-ar fi tuturor mai bine si am fi si mult mai respectati.