fbpx

PROIECT ”Cornul și laptele” să fie transformat într-un mic dejun sănătos – inițiativă a unui deputat REPER

Photo 10524369 © View7 | Dreamstime.com

Cătălin Teniță, deputat REPER, propune un proiect de lege care vizează transformarea programului ”Cornul și laptele” într-o variantă care să le ofere elevilor un mic dejun sănătos.

Potrivit lui Teniță, diferența de cost pentru implementarea proiectului ar presupune un buget de 150 de lei pe an pentru fiecare elev.

Cum își prezintă Cătălin Teniță proiectul;

În România există un singur program național de alimentație școlară. Cornul și laptele.
Doar că e atât de prost „configurat” încât nu oferă ceea ce trebuie.
Totuși el nu trebuie aruncat la gunoi, mai ales că beneficiază de finanțare europeană. Vreau să îl îmbunătățim și de aceea astăzi am depus un proiect de lege.

Cu câteva modificări, el ar putea fi baza unui mic dejun școlar foarte hrănitor: un pahar de lapte sau de iaurt, un croissant sau un pateu, fructe pline de vitamine.
Asta încerc, alături de colega mea de cabinet, Andreea Leonte. Cu o alocare suplimentară de 150 de lei pe an de elev putem ajunge acolo. Putem să oferim un mic dejun bun pentru aproape 2 milioane de copii.
Repet, de la ce avem acum la un mic dejun sănătos pentru 2 milioane de copii diferența este de circa 150 lei/an.

Ce propunem în proiectul de lege?
* Lapte și fructe în fiecare zi (nu de 2, respectiv 3 ori pe săptămână)
* Produse de panificație proaspete, nu toate vechiturile
* Rezolvarea problemei copiilor care au alergii
* Criterii ecologice pentru achiziții (să plătim alimente bune, nu benzină poluantă)
* Susținerea economiilor locale (nu un câștigător care rade totul la nivel de județ)

Vom continua să propunem căi de implementare a programelor de masă caldă.
În același timp însă eu cred că avem șansa să definim un program de mic-dejun foarte bun, cu costuri minime (1% din ce s-a dat pe susținerea costurilor cu energia).
Și mulțumiri, Andreea. Ea a tras la proiectul acesta din februarie. Cu consultări, cu interviuri în școli, cu simulări de costuri, cu research. Niște sute bune de ore. Și o dedicare de om care simte că are o misiune nobilă și importantă.

Și o veste în premieră. Colegul meu europarlamentar Alin Mituța este raportor pe modificările la acest program de alimentație finanțat de la nivelul Uniunii Europene.
În toamna aceasta vom lucra împreună pentru a găsi modalități de îmbunătăți acest program esențial pentru scăderea disparităților și pentru creșterea performanței academice.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-healthy-breakfast-image10524369

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.