Prima zi în școlile private: baloane, veselie și tradiții în loc de formalități

Deschiderea anului școlar în unitățile de învățământ public are, de ani buni, același format: clasica ceremonie ”în careu”, discursuri oficiale ținute de directori și eventual de politicieni sau de preoți, sute de buchete de flori dăruite profesorilor și luarea ”în primire” a claselor și a locurilor în bănci.

Școlile private își caută, însă, un alt ”format” prin care se prezintă elevilor. În locul discursurilor lungi, școlarii primesc un mesaj scurt și vesel din partea directorilor. Buchetele de flori pentru ”doamna” sunt înlocuite de baloane pe care copiii le primesc și pe care, apoi, le lasă să zboare după ce le-au încredințat un vis. În loc să asculte fraze complicate ale politicienilor, vorbesc mai mult unii cu alții. Mai multă culoare, mai multă veselie, iar, dacă există invitați speciali, aceștia au o legătură directă cu Educația.

Există, însă, un element comun între învățământul de stat și cel particular: emoțiile sunt la fel de reale iar bucuria începutului este generată de speranța că va fi un an școlar mai bun.

an școlar școală baloane

Iată cum s-a desfășurat ceremonia de deschidere în câteva dintre cele mai cunoscute școli private din București:

La Școala Ioanid, copiii au fost întâmpinați cu baloane vișinii și verzi, iar mesajul adresat părinților de directorul Florina Bogdan și managerul Anca Biriș a fost unul scurt și optimist, amintind de performanțele școlii, dar și de noul ciclu academic început în acest an. ”Emoțiile noastre sunt astăzi cu atât mai mari cu cât printre noi se află, pentru prima oară, adolescenți care pășesc pentru prima dată în sala de clasa în calitate de elevi de clasa a IX-a. ai LICEULUI INTERNAȚIONAL IOANID. Împărtășim cu ei nerăbdarea de a trăi primii ani de liceu, primele emoțîi la limba română și nu numai, promițându-le că le vom oferi un sistem educațional central pe nevoile lor reale și experiențe de învățare care ii vor pregăti că viitori adulți”.

an școlar școală baloane

Little London International Academy a avut un invitat special la ceremonia de deschidere: pe Ilinca Apetrei, Chair UWC Romania National Committee.  Organizația pe care aceasta o reprezintă  este o mișcare educațională globală, a cărei misiune este să transforme educația într-o forță care unește oamenii, națiunile și culturile, pentru o lume pașnica și sustenabilă. UWC include o rețea de 17 colegii (lista completă aici) aflate pe patru continente și se bazează pe activitatea voluntară a peste 3.000 de absolvenți și 155 de Comitete Naționale UWC, printre care și Comitetul National UWC Romania.

an școlar școală baloane

an școlar școală baloane

Unele școli private au început, însă, noul an școlar în urmă cu o săptămână, datorită programului educațional pe care îl urmează. Bucuria primei zile a fost, însă, aceeași. Astfel, Avenor College și-a păstrat cele două tradiții din fiecare an: elevii au primit câte un balon, căruia i-au dat drumul să zboare după ce i-au ”transmis” visele lor pentru anul pe care urmează, iar elevii de gimnaziu au realizat un ”pod” din mâinile lor, pe sub care au trecut cei din clasa pregătitoare.

an școlar școală baloane

an școlar școală baloane

La Questfield, școala a început tot pe 3 septembrie, cu un mesaj despre începuturi, adresat în limba engleză: ”Beginnings tend to stir up BIG EMOTIONS, be those of happiness, anxiety or curiosity. Let us all meet and greet each other with a smile, since the smile is the beginning of TOGETHERNESS. “Coming together is a beginning, keeping together is progress, working together is success.” (Edward Everett Hale)”

an școlar școală baloane