10 septembrie 1846: Primul patent de invenție pentru mașina de cusut

Elias Howe din Spencer, Massachusetts, este cel care a obținut primul patent oficial pentru mașina de cusut. În brevetul pe care l-a obținut, era menționat faptul că utilajul realiza  “un proces care folosea fire din două surse diferite”.

Cinci ani mai târziu, Isaac Singer avea să obțină și el un patent similar. Mașina de cusut a lui Singer era una în care acul făcea mişcări de sus în jos mai mult decât dintr-o parte în cealaltă, acul fiind controlat prin intermediul unei pedale. Produsul era foarte asemănător cu cel pentru care Howe obținuse patentul. Howe l-a dat în judecată pe Singer pentru încălcarea dreptului de proprietate intelectuală și a câștigat procesul. Când acest lucru s-a întâmplat,  afacerea lui Singer era, însă, mult prea bine dezvoltată pentru a fi afectat de pierderea luptei în instanță. În 1851, el începuse deja producția în masă.

mașină de cusut invenție

Potrivit publicației Descoperă.ro, prima maşină de cusut a fost inventată de către englezul Thomas Saint. În 1790 a patentat o maşină care avea multe din caracteristicile maşinilor de cusut din ziua de azi, şi era făcută să lucreze în special cu piele. Dar nu a fost niciodată folosită, astfel că inventatorul ei nu a putut profita de pe urma ei.

 

Citește și

9 septembrie 1963: Primul pui de panda născut în captivitate