fbpx

Educația pentru patrimoniu. Biblioteca și muzeul – Spații alternative de învățare.

A treia ediție a festivalulul-concurs dedicat culturii și civilizației românești – „Primăvară românească, pretutindeni!” a ajuns la final! 

Evenimentul, organizat online în perioada 1-3 martie 2023 de Romanian Business School Foundation în colaborare cu Școala Metropolitană ARC – membră în Rețeaua școlilor asociate pentru UNESCO, s-a desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și s-a înscris în acțiunile dedicate aniversării a 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Mulțumim tuturor instituțiilor și  organizațiilor care ne-au fost alături în acest maraton cultural de trei zile:

Editura Casa Radio, Editura Eikon, Editura Rhea, Muzeul Național al Literaturii Române, Editura Nomina, Bibilioteca Metropolitană București – filiala Ienăchiță Văcărescu, Revista Bibliotecii Academiei Române,  Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu– filiala Ovidius ( (Republica Moldova), Asociația UNIFERO (SUA), Biblioteca “General Nicolae Ciobanu”- Costești, Vâlcea.

Vineri 3 martie, într-o atmosferă emoționantă, a avut loc festivitatea de încheiere. Ne-am bucurat timp de trei zile să fim împreună, români cu dragoste de limba noastră, de tradițiile noastre, de istoria noastră, indiferent de locurile în care trăim: din Statele Unite până în Orientul Mijlociu, prin Franța, Italia, Spania, Belgia, până în Serbia și Republica Moldova.

Timp de trei zile ne-am întâlnit, români din toate colțurile lumii, să vorbim despre bibliotecă și muzeu ca spații alternative de educație, despre proiecte și evenimente dedicate încurajării lecturii, promovării autorilor români clasici și actuali din țară și din afara granițelor, despre  asociații păstrătoare ale tradiției, promotoare ale literaturii și culturii române, implicate în viața culturală a tării de adopție . 

În deschiderea festivalului, Madlen Șerban, Secretar General, Comisia Națională a României pentru UNESCO a urat succes și a transmis un mesaj de apreciere și încurajare pentru toate inițiativele și proiectele care au ca țel păstrarea, promovarea și transmiterea către noile generații a limbii și culturii române!

Pe lângă reprezentanții tuturor oraganizatorilor și partenenerilor, scriitorii și criticii literari invitați, au avut intervenții prof. Lăcramioara Matei – Școala Metropolitană A.R.C București – proiectul « Implicarea elevilor în viața comunității prin artă » și Luiza Cristea – proiectul « Clubul de lectură ARC- întâlniri inspiraționale ».

”Ne dorim să formăm un om curios și independent, de-a lungul întregii vieți, un cetățean responsabil și implicat în schimbarea socială, care îndrăgește artele, minunile lumii fizice și oamenii, care este conștient de calitățile sale și învață să le folosească pentru a rezolva problemele complexe cu care se va confrunta. » Daniela Costăchel – Președinte Fundația Romanian Business School;

Elevii de gimnaziu din România și Republica Moldova s-au bucurat împreună de călătoria prin creația scriitorilor români contemporani în concursul de limbă și literatură (live) din a doua zi a festivalului.

Secțiunea dedicată elevilor din clasele primare a adus în fața juriului desene, benzi desenate, dramatizări, programe realizate în scratch, toate ilustrând poveștile audio din colecția « Noapte bună, copii! » puse la dispoziție de Editura Casa Radio. Juriul a fost format din Ligia Necula – realizatoare editura Casa Radio -Radio România, Mircea Nechita – artist plastic, Florin Preda – bibliotecar la Biblioteca Metropolitană București, Panseluța Mare – bibliotecar la Filiala Ienăchiță Văcărescu- BMB, Delia Balaican – bibliotecar la Biblioteca Academiei Române, Ramona Miza – scriitoare.

Fundația Romanian Business School a acordat premii ( vouchere „Cărturești”) pentru 41 de elevi de la cele două secțiuni ale concursului și partenerii noștri în acest eveniment au ofert premii speciale. 

Felicitări tuturor! Vă așteptăm la  următoarea ediție!