fbpx

Daniel Breaz: ”Nu se poate vorbi în acest an de subfinanțare în Educație”

Deși Educația a pierdut peste un miliard de lei la rectificarea bugetară, ministrul interimar  Daniel Breaz susține că nu se poate vorbi în acest an de subfinanţare în sistem.

„Sunt bani care nu au fost utilizaţi şi nu au fost executaţi pe primele şase luni de zile. Banii pe care îi avem în momentul de faţă ne ajută să ne desfăşurăm activitatea fără absolut nicio problemă (…). Nu vor fi probleme. Au fost bani, execuţia bugetară a fost pentru primele şase luni, nu aşa cum ne-am fi aşteptat”, a afirmat Daniel Breaz, miercuri seară, la Realitatea TV.

Potrivit ministrului, ”toţi cei care au cerut bani anul acesta pentru educaţie, indiferent că au cerut bani pentru o reabilitare, pentru dotări, vorbesc şi de sistemul universitar, cei care au solicitat bani până în momentul de faţă au primit bani. ”

”Credeţi că faptul că nu există la nu ştiu ce şcoală săpun în toaletă… Directorii şcolilor sau ordonatorii principali de credite pentru şcolile respective trebuie să ceară aceşti bani şi va exista şi hârtie igienică, şi săpun în fiecare toaletă. Sunt ferm convins de acest lucru. Să solicite bani, pentru că sunt bani”, a mai spus Breaz.

CONTEXT

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, în urmă cu două săptămâni, că Educația va pierde un miliard de lei la rectificarea bugetară.

Reducerea cu aproximativ 1 miliard de lei la bugetului ministerului Educației se referă în principal la programul ”Merg la școală” care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an.

De asemenea sunt analizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate inițial. Fondurile prevăzute după rectificare asigura plata salariilor până la sfârșitul anului, a titlurilor executorii și aplicarea legii numărul 85/2016”, a spus Dăncilă.

Ea susține, însă, că Educația va beneficia, în continuare, de fonduri mai mari cu 42,4% față de anul 2018. ”Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate, vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare”, a precizat Dăncilă.