fbpx

Cum a apărut Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

Sursă imagine: Facebook/EGMO 2022

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO) este o competiție cu o vechime de 10 ani, creată după modelul unui concurs similar din China.

Clasamentul oficial al competiției de anul acesta este disponibil aici.

Care este istoria concursului, potrivit organizatorilor:

În toamna anului 2009, Colegiul Murray Edwards din Cambridge a abordat Marea Britanie Mathematics Trust cu o ofertă de a face ceva pentru a sprijini dezvoltarea înclinației către matematică a fetelor. O voluntară UKMT, Vicky Neale, se alăturase colegiului în calitate de director de studii în domeniul matematicii la începutul aceluiași an, iar colegiul a căutat să-i susțină activitățile.

În același timp, UKMT plănuia să trimită o echipă de fete la Olimpiada de Matematică a Fetelor din China în august 2010.

În timpul vacanței de Crăciun din 2009, Geoff Smith a avut ideea de a crea o Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, cu posibilitatea de a folosi Colegiul Murray Edwards ca loc inaugural. Scopul a fost de a oferi multor fete o experiență similară cu cea de la China Girls’ MO, dar fără călătoriile grele și problemele inevitabile asociate cu strângerea de fonduri recurente pentru astfel de călătorii

Pe 29 decembrie 2009, Geoff și-a transmis ideile către comitetul olimpiadei britanice de matematică și, după o perioadă de reflecție, comisia a decis să susțină propunerea. După aceea, provocarea a fost de a obține sprijin atât de la Murray Edwards College, cât și de la Council of the United Kingdom Mathematics Trust, iar ambele organizații s-au dovedit generoase și de ajutor. Ambele părți au constatat ulterior că ar putea atrage sprijin financiar din alte surse.

La IMO 2010 din Kazahstan, a avut loc o întâlnire preliminară, pentru a stabili dacă există un interes internațional în organizarea EGMO. Unele țări (în care nu există tradiție de educație separată a fetelor) au fost reticente să se implice.

Participarea Marii Britanii la China Girls’ MO 2010, echipa fiind condusă de Ceri Fiddes și Alison Zhu, a fost un mare succes. Atât Ceri, cât și Alison s-au întors plini de entuziasm pentru crearea unui eveniment european. Ceri Fiddes va deveni primul director de competiție EGMO, iar Alison a condus echipa din Marea Britanie la primul EGMO.

Primul anunț public și lansarea oficială a EGMO au fost făcute pe 8 martie 2011, cea de-a 100-a aniversare a Zilei Internaționale a Femeii.

Sprijin financiar a fost obținut din diverse surse, iar echipa lui Ceri s-a angajat în planificarea detaliată pentru EGMO 2012. Moralul a primit un impuls extraordinar în mai 2011, când Charles Leytem a anunțat că Luxemburg va găzdui EGMO 2013.

În 2012, ediția inaugurală a EGMO  a avut loc la Murray Edwards College din Cambridge, Marea Britanie, în aprilie 2012, și, potrivit organizatorilor, a fost un mare succes.

Lista țărilor participante la EGMO este disponibilă aici.

Citește și:

Fetele au rezultate mai bune decât băieții la disciplinele de matematică și științe de clasa a VIII-a – concluzia specialiștilor de la UniBuc

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.